Utomhusbild med en kille med hörlurar som håller i en mikrofon. Bakom en filmkamera står två tjejer.

Journalistikens grundläggande idé är att granska makten, informera medborgarna och bidra till debatt och diskussion. Oberoende journalistik är en förutsättning för en fungerande demokrati.

  • Start: Höstterminen 2023
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 35
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-I2161

Sista anmälan: 17 april 2023

Om programmet

Journalistiken har inga bakomliggande syften och intressen. Är du journalist ska du i stället upplysa, kritiskt granska, förklara det som är svårt, söka rätt på missförhållanden och bidra till debatt och diskussion.

Journalistikämnet vid Mittuniversitetet innefattar både teoretiska och praktiska inslag. Det handlar om att finna, sortera och bearbeta information på ett källkritiskt och analyserande sätt. Det handlar också om att presentera och paketera innehållet på ett tillgängligt sätt i olika kanaler och medier.

Under termin tre och fyra läser du totalt 30 hp valfria kurser. Då har du möjlighet att förfina dina kunskaper inom det område du är mest intresserad av. Det kan vara allt från video- och radioproduktion till skrivande eller programmering. Tanken med valbarheten är att du som student ges möjlighet att nischa dig inom det område som du brinner för.

Mittuniversitetet ger ett treårigt utbildningsprogram i journalistik, samt en påbyggnadskurs i journalistik för akademiker för dig som redan har en kandidatexamen. Vi ger också flera distanskurser som är av relevans för både den som är yrkesverksam och den som vill lära sig enskilda delar av journalistiken.

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
(Äldre gymnasiebetyg)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen

Examensbenämning är Kandidatexamen med huvudområdet journalistik.
Benämningen översätts till
Degree of Bachelor of Arts with a major in Journalism.

Efter utbildningen

Med kandidatexamen i journalistik står du stadigt i den journalistiska yrkesrollen och behärskar rapportering på webben, mobilen, radio, tv och i tryckta medier.
Du har också början till ett eget kontaktnät som kan leda vidare mot anställning. Din kompetens är efterfrågad på redaktionerna men också inom näraliggande yrken i en mediebransch som utvecklas mycket snabbt och erbjuder nya möjligheter.

Arbetslivskontakt

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt kontaktnät och nära samarbete med medieföretag i hela landet. Vårt program är utformat för att du ska kunna utveckla de talanger, kunskaper och attityder som företagen efterfrågar.

En kortare praktikperiod infaller under termin två och hela termin sex är praktik. Då har du möjlighet att söka praktikplats på Sveriges ledande redaktioner.
Du har också möjlighet att byta ut praktiken under termin sex mot utlandsstudier. Det är också vanligt att studenter får sommarjobb och extrajobb i branschen redan under studietiden.

Toppa din examen med journalistkompetens!

#miunjournalist

Mer om utbildningen

Studenter på journalistprogrammet

Hur vet du att du borde bli journalist? – studenterna svarar

Journalistutbildnigens branschdag

Branschen rekryterar hos oss

Studenter och tidigare studenter berättar

Nyheter

Kontakt

Andra program som kanske intresserar digHitta din drömutbildning!

eller

Sidan uppdaterades 2023-09-23