MI7A5780.jpg

Journalistprogrammet, 180 hp

Mittuniversitetet erbjuder Sveriges modernaste journalistutbildning. Här får du de bästa förutsättningarna att klara den nutida och framtida journalistikens många olika uppdrag - på Sveriges ledande medieföretag eller som frilans.

Höstterminen 2020

roomCampus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2020
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 50
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-I2183

Sista anmälan: 15 april 2020

Anmälan öppnar den 15 mars.

Du kan ändra din ansökan till och med 15 april

Här är det nära till allt. Det är nära till lärarna, men ännu närmare mellan studenterna. Att lösa uppgifter tillsammans skapar sammanhållning. Du får kollegor och vänner för livet.
Vårt campus är ombonat och modernt, och ligger bara en promenad från bergen, havet och nattlivet.

Att själv kunna berätta med ord, ljud, bild och rörlig bild är lika självklart för våra studenter som det blivit ute i branschen. Därför ägnar du en stor del av studietiden åt journalistisk produktion i redaktionell miljö, med tidningar, magasin, webbsidor, sociala medier samt radio- och tv-inslag som slutprodukter.

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen. Den är i snabb förändring, och vårt nya program har på många sätt formats utifrån arbetsmarknadens krav. Genom verklighetstrogna redaktionsövningar, många studiebesök och tre praktikperioder blir du bra rustad inför arbetslivet. Våra studenter är eftertraktade av medieföretagen.

Utbildningen drivs av journalistlärare och forskare med lång erfarenhet från branschen och ett stort kontaktnät i Sverige och utomlands. Vi betraktar vetenskapliga och teoretiska kunskaper som en förutsättning för att kunna bli en god journalist. Därför varvas praktiska och teoretiska kurser på ett genomtänkt sätt. Vi förstärker vår nyhetsinriktade profil med en ny kurs i avancerade journalistiska metoder, som datajournalistik. Men här finns också utrymme för det längre berättandet, i reportage för magasin eller webb. Andra året avslutas med ett större journalistiskt grävprojekt, med sikte på publicering i nationella medier.

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen.

Lyssna på vår podd

Min karriär: Rebecca Haimi, SVT, kulturnyheterna och Callum Bloodworth, Expressen TV, tidigare studenter, berättar om karriären, yrkesrollen och utbildningen.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Historia A och Samhällskunskap A.
Eller:
Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
(OB 1)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen

Examensbenämning är Kandidatexamen med huvudområdet journalistik. Benämningen översätts till Degree of Bachelor of Arts with a major in Journalism.

Efter utbildningen

De studenter som lämnar oss står stadigt i den journalistiska yrkesrollen, och behärskar rapportering på webben, mobilen, radio, tv och i tryckta medier.
Studenterna har de kunskaper om samhället, juridiken och politiken som krävs för att fullfölja det granskande uppdraget och få genomslag. De har också början till ett eget kontaktnät som kan leda vidare mot anställning.

Arbetslivskontakt

Två kortare praktikperioder infaller under termin två och tre. Hela termin sex är praktik, och du har möjlighet att söka en praktikplats på Sveriges ledande redaktioner. Du har också möjlighet att byta ut praktiken under termin sex mot utlandsstudier.
Många gästföreläsare kommer till oss direkt från branschen, och vi uppmuntrar studenter att sälja sina alster för publicering. Det är vanligt att studenter får sommarjobb och extrajobb i branschen redan under studietiden.

Lärarna uppmuntrade oss att arbeta journalistiskt vid sidan av skolarbetet, och var framförallt en väldigt stor hjälp med att ordna fram de smått karriärsavgörande praktikplatserna.

Läs hela intervjun med Erik Niva

Vi lärde oss hantverket väldigt bra, att skriva texter, göra radio- och tv-inslag.

Läs hela intervjun med Hanna Olsson

Lärarna har en lång erfarenhet som journalister och de är till stor nytta både under studierna men även om du planerar att frilansa eller jobba extra vid sidan av!

Läs hela intervjun med Mathilda

Det var personligt eftersom det är så pass litet - och väldigt engagerade lärare!

Läs hela intervjun med Johanna Westergård

Jag fick testa på allt från att recensera Joe Labero till att bevaka rättegångar när jag hade min praktik!

Läs hela intervjun med Jennifer

Toppa din examen med journalistkompetens!

Statsvetare, kommunikationsvetare, jurister, datavetare, utvecklare, grafiska designers, historiker, ekonomer och många fler – alla har viktiga kunskaper att tillföra en mediebransch som redan växt utanför traditionella nyhetsredaktioner och kompetenskrav. Läs mer om vår påbyggnadskurs i journalistik för akademiker

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46 (0)10-142 80 00