Journalistprogrammet, 180 hp

Spara favorit

Mittuniversitetet erbjuder Sveriges modernaste journalistutbildning. Här får du de bästa förutsättningarna att klara den nutida och framtida journalistikens många olika uppdrag - på Sveriges ledande medieföretag eller som frilans.

Min karriär: Rebecca Haimi, SVT, kulturnyheterna och Callum Bloodworth, Expressen TV, tidigare studenter, berättar om karriären, yrkesrollen och utbildningen.

Här är det nära till allt. Det är nära till lärarna, men ännu närmare mellan studenterna. Att lösa uppgifter tillsammans skapar sammanhållning. Du får kollegor och vänner för livet.
Vårt campus är ombonat och modernt, och ligger bara en promenad från bergen, havet och nattlivet.

Att själv kunna berätta med ord, ljud, bild och rörlig bild är lika självklart för våra studenter som det blivit ute i branschen. Därför ägnar du en stor del av studietiden åt journalistisk produktion i redaktionell miljö, med tidningar, magasin, webbsidor, sociala medier samt radio- och tv-inslag som slutprodukter.

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen. Den är i snabb förändring, och vårt nya program har på många sätt formats utifrån arbetsmarknadens krav. Genom verklighetstrogna redaktionsövningar, många studiebesök och tre praktikperioder blir du bra rustad inför arbetslivet. Våra studenter är eftertraktade av medieföretagen.

Utbildningen drivs av journalistlärare och forskare med lång erfarenhet från branschen och ett stort kontaktnät i Sverige och utomlands. Vi betraktar vetenskapliga och teoretiska kunskaper som en förutsättning för att kunna bli en god journalist. Därför varvas praktiska och teoretiska kurser på ett genomtänkt sätt. Vi förstärker vår nyhetsinriktade profil med en ny kurs i avancerade journalistiska metoder, som datajournalistik. Men här finns också utrymme för det längre berättandet, i reportage för magasin eller webb. Andra året avslutas med ett större journalistiskt grävprojekt, med sikte på publicering i nationella medier.

Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Historia A och Samhällskunskap A.
Eller:
Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
(OB 1)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen
Examensbenämning är Kandidatexamen med huvudområdet journalistik.
Benämningen översätts till
Degree of Bachelor of Arts with a major in Journalism.

Efter utbildningen

De studenter som lämnar oss står stadigt i den journalistiska yrkesrollen, och behärskar rapportering på webben, mobilen, radio, tv och i tryckta medier.
Studenterna har de kunskaper om samhället, juridiken och politiken som krävs för att fullfölja det granskande uppdraget och få genomslag. De har också början till ett eget kontaktnät som kan leda vidare mot anställning.

Arbetslivskontakt

Två kortare praktikperioder infaller under termin två och tre. Hela termin sex är praktik, och du har möjlighet att söka en praktikplats på Sveriges ledande redaktioner. Du har också möjlighet att byta ut praktiken under termin sex mot utlandsstudier.
Många gästföreläsare kommer till oss direkt från branschen, och vi uppmuntrar studenter att sälja sina alster för publicering. Det är vanligt att studenter får sommarjobb och extrajobb i branschen redan under studietiden.

Peter Jonriksson

Snabbare väg till fasta journalistjobb

- Vi ser att ännu fler får fasta jobb kort efter examen, och att fler satsar som frilansar eller företagare inom mediebranschen, säger Peter Jonriksson, programansvarig. Mittuniversitetets journaliststudenter får i hög grad jobb i branschen efter utbildningen. Den här bilden har förstärkts ytterligare efter att utbildningen uppgraderats.

Tidigare student får sitt andra grävpris

Baris Kayhan, tidigare student, tilldelades under helgen sin andra guldspade som belöning för sin kartläggning av kriminella nätverk i Södertälje.

Johanna och Emma Lindkvist

#Deadline-uppropet får årets Gyllene Halda

Mittuniversitetets Journalistpris Gyllene Haldan går i år till systrarna Emma och Johanna Lindqvist, initiativtagarna till deadlineupproret.

Journalistprogrammet

Sveriges största medieredaktioner träffade journaliststudenterna

Aftonbladet, Expressen, Mittmedia, SVT, Sveriges Radio kom till Campus Sundsvall för att träffa studenterna på journalistprogrammet och för att berätta varför de ska söka praktikplats och jobb hos just dem.

Läs mer

Podcast
Studenter, utomhus, Östersund

Livet som student

Livet som student kan se väldigt annorlunda ut beroende på om du läser på campus eller distans och var du är i livet. Den gemensamma nämnaren är...

 Ekonomi

Sju skäl att välja Mittuniversitetet

Det finns många skäl att välja Mittuniversitetet men också ett par för att låta bli. Är Mittuniversitetet för dig?

Studentboende, Östersund

Bostadsgaranti

I Sundsvall och Östersund erbjuder kommunerna dig bostadsgaranti. Det finns vissa regler för att bostadsgarantin ska gälla och dessa hittar du...

Studenter, Sundsvall, utomhus

Campus Sundsvall

Sundsvallsregionen är idag norra Sveriges största arbetsmarknad, och i denna miljö har universitetet en given plats. Sundsvall är en...

Östersund

Campus Östersund

Östersund är vinterstaden nummer ett. Det korta avståndet till fjällen och landets främsta alpina centrum – Åre – gör att många väljer Östersund...

Distansutbildning, arbete vid dator, onlinemöte, skypemöte

Att plugga på distans

Kan du inte plugga på plats finns det en annan lösning – vi har ett av landets största utbud av distansutbildningar. Det gör att du kan påver...

Toppa din examen med journalistkompetens!

Statsvetare, kommunikationsvetare, jurister, datavetare, utvecklare, grafiska designers, historiker, ekonomer och många fler – alla har viktiga kunskaper att tillföra en mediebransch som redan växt utanför traditionella nyhetsredaktioner och kompetenskrav. Läs mer om vår påbyggnadskurs i journalistik för akademiker