Kvinna som arbetar med en robotarm

Datorer styr vårt samhälle i allt högre grad – i det lilla likväl som i det stora. Allt från belysning och ventilation till maskiner och avancerade industriprocesser är beroende av olika datorbaserade styrsystem. Som automationsingenjör har du därför en kompetens som tusentals arbetsgivare inom industri, kommun, energi- och fastighetsbolag efterfrågar. Under utbildningen lär du dig både att utveckla och att styra de här systemen. Du kan välja om du vill läsa på distans eller på campus i Sundsvall.

 • Start: Höstterminen 2023
 • Studieform: Campus
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Sundsvall
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 20
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-D2801

Sista anmälan: 17 april 2023

 • Start: Höstterminen 2023
 • Studieform: Distans
 • Obligatoriska campusträffar: Ja
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Sundsvall
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 30
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-D2901

Sista anmälan: 17 april 2023

Om programmet

Automationskompetens är högt efterfrågad i ett ökande antal företag. Fler och fler ställer om produktionen och den gröna omställningen kräver mer styrning och automation. Efter utbildningen finns det därför stora möjligheter till jobb.

Första året består av inledande el- och automationskurser samt grundläggande ämnen som matematik och datateknik. Andra året fokuserar på automationsteknik och ger dig en förståelse för hur olika underliggande processer, som till exempel energisystem, fungerar och styrs. Tredje året fördjupas kunskaperna om bakomliggande infrastruktur och kommunikation i styrsystem, och du lär dig metoder för att styra komplexa anläggningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som tar cirka tio veckor.

Utbildningen har ett systemperspektiv. Det innebär att du får lära dig hur olika industriprocesser fungerar och att konstruera styrsystem för dessa samt att programmera dem för att de ska prestera så bra som möjligt.

Du kan välja om du vill läsa på Campus Sundsvall eller på distans. Studieformen för båda alternativen är det omvända klassrummet, eller ”flipped classroom” som det också kallas. Det innebär att föreläsningarna är inspelade i förväg och att såväl campus- som distansstudenter ser dem på egen hand. Därefter träffas studenter och lärare, fysiskt på campus eller via skärm, för att diskutera och arbeta med innehållet i föreläsningen.

Vilken form du än väljer så räkna med att lägga ned minst 40 timmar i veckan på studier.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på distans två veckor innan terminsstart.

Undervisningens upplägg

Du som läser på distans kommer att behöva resa till campus 2-3 gånger per termin för vissa laborationer, seminarier och projektredovisningar. Dessa samlingsveckor är en viktig del av utbildningen. Vid dessa obligatoriska träffar kommer du att få använda våra laborationsuppställningar för automation för att därmed få känslan av ett helt system. Du som är campusstudent kommer dessutom att få grupphandledning med lärarna flera gånger i veckan.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
(Äldre gymnasiebetyg)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Electrical Engineering.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för automationsingenjörer är mycket lovande. Branschen bedömer att möjligheterna till ett välbetalt jobb är stora, oavsett var du bor.
Du kan till exempel jobba på en fast arbetsplats med ett övergripande ansvar för deras styrsystem, eller som konsult då du kan få möjlighet att utveckla en stor mångfald av styrsystem för olika kunders räkning.

Arbetslivskontakt

Vi driver utbildningen i nära samverkan med regionens industri. Många studenter utför det avslutande examensarbetet på ett företag och det är inte ovanligt att ett sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.

Mer om utbildningen

Automationsingenjör

Kort om automationsprogrammet

Programansvarig David Krapohl berättar om programmet, hur det är upplagt, vilka kurser du läser och hur framtidsutsikterna ser ut.
Högskoleingenjör

Mitt drömyrke Högskoleingenjör

Studenter berättar

porträttbild av studentern Sabrine Elghali

Hör Sabrine Elgahli berätta om sina studier

Simon Palm

Studenten Simon berättar

Kontakt

Andra program som kanske intresserar digHitta din drömutbildning!

eller

Sidan uppdaterades 2023-09-29