Forskningen i genusvetenskap belyser, undersöker, och problematiserar maktförhållanden, privilegier, normativa idéer, diskriminering och förtryck i olika sammanhang. Här finns information om utbildning i genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete.
Den genusvetenskapliga forskningen en viktig roll att fylla både som en kritisk röst i samtiden och förmedlare av kunskap för levbara världar och liv: det som ger hopp och skapar förändring såsom koalitioner, aktivism och kritiska granskningar av historien och dess status quo. Vi behöver ställa frågorna om var, när och för vem levbara och blomstrande världar skapas, och erbjuda möjliga svar. Vi organiserar vårt sökande efter svar på dessa frågor i följande inriktningar: Aktivism för social förändring, solidaritet och hållbarhet, och Dekolonisering för levbara världar.
Aktivism för social förändring, solidaritet och hållbarhet: I vår forskning om aktivism och arbete för förändring i olika kontexter och på olika arenor studerar vi aktivism och dess samhälleliga betydelser. Inom ramen för inriktningen fokuserar vi särskilt på aktivistiska metodologier, kritiska försthetsstudier samt eko-queera analyser av den antropocena samtiden.
Dekolonisering för levbara världar: I vår forskningsinriktning om dekolonisering för levbara världar utforskar vi förtryckande strukturer, med ett särskilt fokus på genusbaserad kolonialism och men också alternativ, det vill säga levbara världar bortom repression och miljömässig och social ohållbarhet. Inom ramen för inriktningen fokuserar vi särskilt på Kunskapsproduktion, Urfolksfeminism samt Platskonflikter och mobilisering för hållbar utveckling.
Högre seminarier
Ämnet genusvetenskap arrangerar löpande högre seminarier som syftar till att presentera och diskutera aktuell genusvetenskaplig forskning. Meddela oss om du vill vara med på e-postlistan för våra seminarier genom att mejla Angelika Sjöstedt.
Forum för genusforskning (FGF)
Förutom att genusvetenskap är ett eget ämne finns även Forum för Genusforskning (FGF) som är en tvärvetenskaplig och campusövergripande plattform för att initiera och samordna genusforskning vid Mittuniversitetet. Här ingår forskare som använder eller är nyfikna på ett genusperspektiv inom sitt eget ämne och FGF anordnar aktiviteter i såväl Sundsvall som Östersund.
Båskoes – nätverk för forskning om och med det sydsamiska samhället
Nätverket Båskoes samlar forskare vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet och andra universitet i Saepmie, myndigheter, samiska organisationer och andra med ett intresse för samisk forskning och utbildning. Ambitionen är att all forskning ska bedrivas i samarbete med det samiska samhället. Samisk och urfolksforskning bedrivs inom en rad olika ämnen på universitetets båda fakulteter, däribland ämnet genusvetenskap. Såsom verksamma inom genusvetenskap vid det enda svenska universitetet lokaliserat i sydsamiskt område är en viktig del av vårt uppdrag att anta utmaningen att dekolonisera feministisk kunskapsproduktion och synliggöra historiens betydelse för de platser på vilka vi bedriver vår verksamhet.