Genusvetenskap
Inom ämnet genusvetenskap undersöks olika typer av socio-kulturella maktstrukturer.
Genusvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar en mängd olika teoretiska och empiriska fokus för kritisk analys. Genusvetenskap bidrar till vetenskapssamhället och samhället i stort med analyser av olika typer av maktstrukturer och hur de samverkar i samhälle, politik, kultur, teknik och mellanmänskliga relationer.
Forskningen i genusvetenskap undersöker, problematiserar och ifrågasätter normativa idéer om sociokulturella maktstrukturer. Ämnet belyser vad sådana idéer gör i termer av maktförhållanden, privilegier, diskriminering och förtryck i olika sammanhang. Att bidra till hållbarhet, klimatmedvetenhet och handling måste vara ett kärnuppdrag för genusvetare såväl som alla vetenskapliga forskare idag. Därför bedrivs också vår forskning med en medvetenhet om vår omgivning – globalt och lokalt. Ämnet genusvetenskap syftar således till att vara relevant för de regioner där universitetet är beläget.
Undervisningen i genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet utgår från vår situering som universitet mitt i det sydsamiska området i Saepmie och från en aktivistisk intersektionell och normkritisk förståelseram. Detta innebär bland annat att vi är särskilt uppmärksamma på betydelsen av plats och privilegier i våra maktanalyser, att vi visar på agens i relation till de områden vi arbetar med och att vi strävar efter att arbeta och undervisa dekolonialt och klimatmedvetet.
Genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet erbjuder grund,- fortsättnings-, kandidat- och magisterkurser i genusvetenskap samt kurser i urfolksfeminismer, normkritik och klimatfeminism. Kurser i ämnet genusvetenskap ingår även i Risk- och krishanteringsprogrammet. Alla vi som arbetar inom ämnet genusvetenskap är på olika sätt engagerade aktivistiskt inom frågor som ligger nära vår forskning/undervisning.
Kollegiet i genusvetenskap är även engagerat i Forum för genusforskning (FGF). FGF är en tvärvetenskaplig plattform som samlar forskare vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet med intresse för kritiska, feministiska och intersektionella perspektiv. FGF anordnar aktiviteter i Sjädtavallie/Sundsvall och Staare/Östersund för att uppmärksamma betydelsen av kritiska genusanalyser. Tillsammans verkar FGF för en fri akademi och skapar kunskap för en rättvis värld.
Båskoes är ett nätverk för forskning om och med det sydsamiska samhället. Det är en nod för forskare vid Gaskeuniversiteete och representanter för samiska organisationer, där vi möts i ett gemensamt intresse för samiskt samhälle, kultur och historia. Forskningen spänner från dåtid till nutid, över ett stort antal av de akademiska ämnen som finns vid lärosätet där forskare i genusvetenskap aktivt deltar.
Läs mer om forskningen inom ämnet