Tis 02 okt 2018 10:04

En ny typ av lastcell, tillverkad med additiv tillverkning i titan, kan ge bättre underlag för konstruktion av utrustning, biomekaniska analyser och prestation inom sport och friluftsliv såväl som i medicinska och industriella tillämpningar.

Simon Mikats Lastcell
Ny typ av  lastcell i titan.

Det finns ett behov av lastceller med låg vikt och god prestanda, specifikt inom idrott och mätningar av krafter mellan underlag och utövare. Simon Mikats, master student från UAS Technikum Wien, har i sitt examensarbete undersökt möjligheterna att tillverka och använda trådtöjningsgivare, elektronik och additivt tillverkade titankonstruktioner för att ta fram högpresterande lastceller för mätningar av krafter och moment (i alla riktningar) mellan sitsen och omgivande utrustning i idrotter som utövas sittande.

På Sports Tech Research Centre finns både god kunskap och utrustning för additiv tillverkning i materialet titan. Med bland annat en densitet på ca 60% av stål och en styvhet på ca 50% är titan mycket lämpat för viktoptimerade konstruktioner för lastceller. Dessutom ger den additiva tillverkningsmetoden möjlighet till full frihet i designen av lastceller, vilket skapar nya möjligheter till tillämpade applikationer.

Arbetet har resulterat i funktionella prototyper som testats i direkta mätapplikationer i kajak på vatten och till vintern 2018/2019 även ska testas i alpin sitski.

Många användningsområden


Tekniken kan användas inom en mängd områden där det finns ett behov av att mäta laster, exempelvis inom alpin skidåkning och para-kanot där tekniken kan användas för att bidra till lika möjligheter och Internationella Paralympiska Kommitténs (IPC) klassificeringsutveckling. Lastcellen kan även användas inom medicinska tillämpningar och industrin för att förbättra konstruktion och prestanda.

Del i STII, Sports Tech Innovation Initiative, ett EU- projekt som syftar till att stärka förnyelseförmågan och konkurrenskraften främst hos företag som arbetar med innovativa produkter inom industri- och outdoorsektorn.

Huvudansvarig forskare för delprojektet kring lastcellen är Jonas Danvind, David Sundström och Andrey Koptyug.

Intervju med Simon Mikats

Simon Mikats

Intervju med Simon Mikats


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2020-05-04