Ny teknik ‑ möjligheter och utmaningar

Tor 21 mar 2019 15:11

Ett trettiotal representanter från runt tjugo företag och organisationer samlades i veckan för att lära sig mer, inspireras och utbyta erfarenheter under workshopen – Produktutveckling och ny teknik.

Vad skapar den nya tekniken för möjligheter avseende nya affärer och hur kopplar exempelvis additiv tillverkning (3D-print) och smarta textilprodukter till hållbarhet? Det var några av frågorna som det jobbades med under dagen.

Introduktion och fördjupning i additiv tillverkning

Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik vid Sports Tech Research Centre, startade dagen med att introducera deltagarna för olika metoder inom additiv tillverkning (AM), material, trender och visade på både möjligheter och utmaningar med tekniken. Eftermiddagen bjöd på ett fördjupande pass inom tekniken med fokus på metall och besök i labbet för additiv tillverkning.

Smarta textilprodukter - möjlighet och utmaning för hållbara företag?

Kai Vogt, Head of Innovation & Hardware Equipment, från tyska företaget Vaude berättade om företaget, där kärnan i verksamheten är hållbarhet. Vaude har vunnit ett flertal priser för sitt hållbarhetsarbete, exempelvis som Tysklands mest hållbara varumärke 2015 och nu i mars rankades företaget på första plats i Tyskland för sin hållbarhetsrapportering.

Deltagarna fick också ta del av hur Vaude utvärderat ny teknik som additiv tillverkning och smarta textilprodukter i sin verksamhet, där man bland annat testat AM för reservdelar och 3D-stickning.

Workshop och miniutställning

Efter att lyssnat på intressanta föreläsningar inom området fick deltagarna i olika övningar jobba med att titta på både möjligheter och utmaningar med den nya tekniken kopplat till produktutveckling i sin egen verksamhet. Deltagarna hade även möjlighet att titta närmare på additivt tillverkade produkter och detaljer i en miniutställning, från spännen på kläder till 3D-stickad ryggsäck och medicinska pre-op modeller.

Deltagarna på workshopen var företag inom projekt Sports Tech Innovation Initiative och TROJAM3DC, studenter samt företag med intresse inom produktutveckling.

Workshopen arrangerades inom ramen för EU-projektet Sports Tech Innovation Initiative och Interreg-projektet TROJAM3DC.

Ny logga interreg 2017 Sverige Norge logo logotyp
EU-logotyp

Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-04