Vindtunnel

Spara favorit 16 nov november 2017
Robin Bryntesson invigning vindtunnel

I vindtunneln finns ett av de största rullbanden i världen, en enorm fläkt och avancerad klimatfunktion vilket möjliggör forskning och tester av olika material och produkter i verklighetstrogen miljö.

Att kunna testa kläder, skor, tält och annan idrotts- och outdoorutrustning i en miljö som efterliknar den produkten ska användas i är avgörande inom produktutveckling. Vindtunneln gör det möjligt att i en och samma miljö studera vilken inverkan vind, fukt och rörelse har på material, produkter och människa i samspel med utrustning. 

Rullbandet kan användas av flera personer samtidigt, liksom lutas. Utrustningen beräknar och lägger till motvind baserat på hastighet och lutning. Här kan till exempel två cyklister cykla efter varandra för att studera slipstream. Vi kan ställa in och kontrollera alla värden som temperatur, vind och nederbörd samt simulera allt från dimma till kraftigt regn.

Utrustning och teknik

Labbmiljön innehåller utöver rullbandet avancerad utrustning som mätsystem för fukt, energi, värmekameror, kroppssensorer och kraftplattor. Även fysiologiska tester kan utföras för att studera utrustningens inverkan på utövaren, till exempel vad gäller energiåtgång.

All form av aktivitet som kan utövas av idrottare på ett löpband, inklusive rullskidor, löpning, cykling och rullstolsracing kan studeras här. 

Exempel på tester som kan utföras i labbet:

  • Verifiering av produkter, material, teknik och metoder i verklighetstrogen miljö
  • Prestationsoptimering på simulerad banprofil
  • Drafting inom skidor, löpning, cykling och andra sporter som lämpar sig att utföra på rullband
  • Standardiserade tester av friluftsutrustning och kläder under användande av människor
  • Aerodynamik i hjälmar, bollar och andra produkter
  • Test av rullstolar och annan specialutrustning inom parasport

Det pågår ett löpande utvecklingsarbete och närmast står utbyggnad av klimatfunktionen, system för 3D-mätning av rörelser och installation av virtual reality-system för att visualisera banprofiler. 

Kontakt

Mats Ainegren
Labbansvarig

Mikael Bäckström
Centrumledare 

Fakta vindtunnel

Rullband

Längd: 5 500 mm
Bredd: 2 700 mm
Lutning: ned - 9%, upp + 19%
Fart: 50 km/h

Fläkt

Hastighet: 600 rpm
Diameter: 2 800 mm
Vikt: 8 500 kg, exkl. motor
Max vindhastighet: 16-17 m/s

Motor

Hastighet: 600 rpm
Effekt: 200 kW
Vikt: 2 200 kg

Regnsystem

Kapacitet: 17-27 l/min