Att mäta det omätbara
Syftet med projektet är att designa och testa en aktuell och fokuserad process och modell som stödjer och synliggör det totala värdet av investeringar av digitala lösningar, med fokus på välfärdslösningar, i Östersunds kommun.
Mål
Målet med projektet är att uppfylla ta fram en aktuell och fokuserad process och modell som stödjer och synliggör det totala värdet av investeringar av välfärdsteknologi i Östersunds kommun. Detta innebär att det ska finnas en nyttorealiseringprocess och modell som framförallt kan användas av verksamhet inom sociala tjänster, vilken ska innehålla både kvalitativa och kvantitativa nyttor.
Nyttan
Resultatet skapar möjlighet att förstärka Östersunds kommuns process för hur nyttorealiseringar kan genomföras i praktiken, alltifrån inhämtning och analys av indata till färdigt beslutsunderlag och plan för utvärdering och uppföljning. Resultatet förstärker även möjligheten att värdera värdet av digitaliseringssatsningar som ligger utanför ekonomiska mätningar samt att öka möjligheten att på ett kvalificerat sätt välja ut parametrar/indikatorer som är representativa vid uppföljning. Att välja ut viktiga parametrar och indikatorer kan vara ett sätt att minska den administrativa bördan vid det praktiska arbetet med nyttorealiseringar. Ytterligare delresultat är att Östersunds kommun kan förstärka presentationsmöjligheter kring effekthemtagning av digitala implementationer.
Dessutom kan andra verksamheter inom offentlig förvaltning erhålla kunskap om hur kvalitativa nyttor kan inkluderas, då detta problem är generellt.
Genomförande
Den första etappen i projektet innebär att skapa ett aktuellt teoretiskt och empiriskt underlag vilket redovisar krav på en process för nyttorealisering och modell. Bland annat ska vi definiera och förankra terminologin kring mätning. Nuförtiden används olika begrepp i detta sammanhang, bland annat påverkan (impact), värde, effekthemtagning, nyttorealisering, nyttoanalys som kan skapa en viss osäkerhet och otydlighet kring vad som ska göras och hur (Ahlin, 2020). Det innebär till exempel att uppdatera projektdeltagarnas befintliga kunskap om kvalitativa och kvantitativa nyttor samt att inhämta krav från sakkunniga om krav på process och modell för nyttorealisering. Kraven ska inhämtas via intervjuer, både individuellt samt i grupp, samt eventuell enkät.
Samarbetet
Samarbetet med Mittuniversitetet kommer att ske via två initierade forskare, vilka båda bedriver mångårig forskning inom det aktuella området. Dessa kommer att vara behjälpliga med att ta fram relevant kunskap samt bidra med designkunskap för att skapa erforderlig process och modell.
Fakta
Projektperiod
210901-220331
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Kommunsamverkan
Projektledare
Projektmedlemmar
Läs mer