Mjukgjord cellulosa och nanocellulosa
Målet med projektet är att utveckla en biobaserad förpackning som kan användas för fisk och andra livsmedel där fossilbaserad plastförpackning används idag.
En film av mjukgjord cellulosa och nanocellulosa ger barriäregenskaper för syre och en skummad kärna av mjukgjord cellulosa och nanocellulosa tillhandahåller isolerande egenskaper som håller låg temperatur i förpackningen under transport. Ambitionen är att producera förpackningsmaterialet i en pilotskala och att producera demonstrationsexemplar.
Livsmedelsförpackningar tillverkas till stor del av plast tillverkad av fossilbaserade råvaror. Paket minskar matavfall men när de är gjorda av plast producerar de också, när de bränns som avfall, koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen. Förutom det så hamnar en del av plasten i havet där de bryts ned till mikropartiklar. Eftersom dessa mikropartiklar sönderdelas långsamt och håller under lång tid hamnar de i det marina ekosystemet med negativ inverkan på marint liv. Några länder har förbjudit eller kommer att i framtiden förbjuda användning av plastpåsar för shopping och med denna bakgrund av miljökonsekvenser och politiska åtgärder är det brådskande att utveckla biobaserade, biologiskt nedbrytbara och miljövänliga alternativ.
Det krävs genom ömsesidiga ansträngningar att skapa tillväxtmöjligheter för företag i den norska och svenska regionen som vi tillhör (Nordens gröna bälte) genom att hitta innovativa och konkurrenskraftiga lösningar som också kan produceras här.
Idag är vi beroende av och starka inom skogsindustrin. Genom de framsteg som gjorts de senaste tio åren, till exempel inom forskning och utveckling av nanocellulosa, upplösning av cellulosa och plastificering av papper, ser vi möjligheter att kunna producera och använda biobaserade och återvinningsbara cellulosamaterial för att ersätta fossilbaserad plast. Inom projektet strävar vi efter att utveckla ett biobaserat paket för långväga transporter som kan användas som exempel för fisk. En film tillverkad av mjukgjord cellulosa och nanocellulosa ger barriäregenskaper för syre och en skumtillverkad kärna av mjukgjord cellulosa och nanocellulosa ger isoleringskapacitet som gör att förpackningen förblir kyld under transport. Ambitionen är att producera paketet i pilotskala och designa demopaket.
Relaterade forskningsprojekt:
NovoCell
Compac
Fakta
Projektperiod
170901-200901
Samarbetspartners
- BEWi
- Domsjö Fabriker
- Essge-Plast
- Formas
- MoRe Research
- PFI
- Ranheim Paper and Board
- Tommen Gram
- SCA Forest Products AB