I detta projekt kommer forskare att undersöka Quality of Experience (QoE) för Augmented Telepresence. Augmented Telepresence

Hiab Timber QoE

Tekniken kan beskrivas som när du kombinerar videokonferenser av hög kvalitet med information från databaser i realtid. Genom att kamma dessa två tekniker är det till exempel möjligt att manövrera en kran från en annan plats.

Bakgrund

I Augmented Telepresence kombinerar du Telepresence med Augmented Reality. Telepresence betyder vanligtvis högkvalitativ videokonferens där användarupplevelsen är tillräckligt bra för att fjärrdeltagare ska tas emot eftersom de nästan var fysiskt närvarande. I Augmented Reality inkluderar du artificiellt information från databaser, data eller bildanalys i realtid. Genom att kombinera dessa två tekniker är det till exempel möjligt att manövrera en kran på distans från en annan plats eller förbättra rehabiliteringsutbildningen för strokepatienter på avstånd.

I detta projekt kommer forskare att ta itu med problemet med att bedöma Quality of Experience (QoE) för Augmented Telepresence. Detta är ett nytt forskningsfält som bygger på Augmented Reality och telepresence och som sådan är det praktiskt taget outforskat när det gäller bedömning av QoE Augmented telepresence är mycket uppslukande, med användare som försöker utföra komplexa uppgifter som gör tjänsten mycket mentalt krävande.

Projektet kommer att bygga ett testundersystem och ett fullt fungerande förstärkt telepresence-system och använda dem för att utföra QuE-användarstudier. De förväntade resultaten kommer att vara nya testprotokoll för QoE, vilket kommer att gynna både den akademiska världen och industrin. De industriella partnerna är HIAB och Alkit Communication som redan har system som kan utgöra en utgångspunkt för de experimentella systemen och pilotstudierna. De kommer att använda projektresultaten för sin utveckling av kommersiellt utökade telepresence-system.

Läs mer på den engelska sidan. 

Fakta

Projektperiod

171001-181231

Forskargrupper

Projektledare

Projektmedlemmar

Roger Olsson

Forskare|Researcher

010-1428698

Mathias Johansson Alkit Communications AB

Mathias Johansson Alkit Communications AB

Jonas Nilsson, Alkit Communications AB

Jonas Nilsson, Alkit Communications AB

Lars Rydahl, HIAB

Lars Rydahl, HIAB

Pelle Gustafsson, HIAB

Pelle Gustafsson, HIAB

Tahir Qureshi, HIAB

Tahir Qureshi, HIAB