RemoteS - System för fjärrskrotning

Projektet syftar till att utveckla skrotning i gruvorna med hjälp av fjärrstyrningssystem. Arbetet utförs inom det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation och partnerna Boliden Mineral AB och Jama Mining Machines AB.

Skrotare Boliden
Foto: Boliden Mineral AB

Bakgrund

System för fjärrskrotning har haft uppmärksamhet inom industrin eftersom har setts som en kostnadseffektiv lösning. Med denna metod undviker man kostnader för exempelvis förarhytter och det gör att kvalificerad personal snabbt kan växla från en maskin till en annan. En fjärroperation ger också en förbättrad säkerhet genom att operatören inte behöver vistas i farliga områden. Det bidrar också till mer attraktiva arbetsplatser.

Elijs Dima mining lab augmented reality

Intervju med Dr. Elijs Dima

Dr. Elijs Dima från STC Research Centre presenterar sin forskning om "Augmented Telepresence based on Multi-Camera Systems" och visar sin forskning i det nya gruvlabbet.
5g Invigning 28 maj 2019

Framtidens fjärrstryrda arbetsplats

Ett online-event om framtidens fjärrstyrda arbetsplatser. Du får träffa Mittuniversitetets samarbetspartners Boliden som arbetat med att fjärrstyra skrotare i gruvor tillsammans med Jama Mining Machine. SCA och Telia som samarbetar för att fjärrstyra

Fakta

Projektperiod

200301-210630

Samarbetspartners

Projektledare

Finansiärer

Swedish Mining Innovation Swedish Mining Innovation, Vinnova och Energimyndigheten