Arbetets villkor och villkorat arbete – kritiska studier av organisatoriska förutsättningar för minskad fragmentisering av akademiskt arbete, AVA
Projektet ska synliggöra hur fragmentisering av akademiskt arbete styrs i dokument och processer samt hur det upplevs inom olika ämnen inom universitetet, och utifrån det ge förslag på åtgärder som kan bidra till förändring.
Vilka konkreta åtgärder kan genomföras för att åstadkomma mer sammanhängande tid av arbetet som digitalisering, rådande styrning och organisering har medfört?
För att säkerställa forskning och undervisning av hög kvalitet krävs organisatoriska åtgärder som minskar fragmentiseringen av akademiskt arbete. Ökade administrativa uppgifter, system som skapar merarbete, förändrade arbetssätt och kommunikationsmönster på arbetsplatsen är exempel på faktorer som minskar utrymmet för mer sammanhängande och mer koncentrerad tid för forskning och utbildning.
Hela projektet tar sin utgångspunkt i MIUN 2025, ett omfattande framtidsarbete med en vision om ett önskvärt Mittuniversitetet år 2025, vars slutsatser är fortsatt relevanta. I detta arbete lyftes bland annat frågor om vad som kännetecknande det önskvärda universitetet ur anställdas perspektiv. I det arbetet framkom att fragmentisering av arbetet var en av de främsta arbetsmiljöriskerna och en risk för arbetets kvalitet. Vidare lyftes behovet av att integrera olika styrsystem och att inte försöka organisera bort komplexiteten i akademiskt arbete. I stället lyftes behovet av att vara en plats för komplexitet och olika perspektiv i arbetets styrning och organisering, för att säkerställa utbildning och forskning av kvalitet likväl som en önskvärd arbetsplats.
I projektets tre delstudier genomförs olika aktiviteter som processkartläggningar, intervjuer och workshops med personal. I samtliga delstudier finns personer från HUV och NMT för att säkerställa och använda olika perspektiv och erfarenheter. Förslag och utmaningar diskuteras löpande i dialog med universitetets ledningsråd. Projektet ska ge förslag på åtgärder och verktyg som minskar fragmentisering på olika organisatoriska nivåer samt identifiering av handlingsutrymme på olika nivåer och strategier för motstånd. Resultat ska presenteras i en antologi och vetenskapliga artiklar.
Malin Bolin, sociologi, projektledare, ansvarig delstudie 3
Katarina L Gidlund, informatik, ansvarig delstudie 1
Ingela Bäckström, kvalitetsteknik, ansvarig delstudie 2
Fakta
Projektperiod
230101-241231