En skola i demokrati? En studie av politiska företrädares skolbesök (SkolDem)
Politiska partiers skolbesök är potentiellt ett viktigt inslag i skolans demokratiska uppdrag. Det finns dock stora skillnader mellan förekomsten av sådana besök mellan olika skolor och det saknas kunskap om hur sådana besök kan planeras och genomföras på bästa sätt.
Det har i Sverige funnits en tradition av att politiska partier och deras ungdomsförbund gör skolbesök i syfte att informera om sin politik. Besöken i skolor är betydelsefulla av två skäl. För det första bidrar de till att realisera skolans demokratiska uppdrag. För det andra är skolbesöken den viktigaste rekryterings- kanalen av nya medlemmar för de politiska ungdomsförbunden och i förlängningen de politiska partierna och är således centrala för att säkerställa återväxten för den representativa demokratin.
Givet skolbesökens viktiga roll är det oroväckande att det finns signaler om att skolor inte ger partier och ungdomsförbund tillträde för att informera om sin verksamhet. Problemen har aktualiserats tidigare och ledde bland annat till att skollagen reviderades 2018 för att tydliggöra under vilka omständigheter och på vilket sätt skolor ska ge politiska företrädare möjlighet att informera om sin verksamhet. Trots detta ger nyligen genomförda studier indikationer på att det är vanligt att skolor inte tillåter besök av politiska företrädare och att det dessutom finns stora skillnader mellan olika typer av skolor.
I detta projekt är det övergripande syftet att öka kunskapen kring politiska företrädares skolbesök. Projektet har två övergripande målsättningar:
- Utveckla kommunens, skolornas samt deras skolpersonals kunskap om och förutsättningar för att inkludera politiska företrädares skolbesök i undervisningen i syfte att realisera skolans demokratiuppdrag
- Generera forskning av god kvalitet inom forskningsfältet om demokratilärande och skolans och partiers betydelse för ungas politiska intresse, kunskaper och engagemang
Detta är ett projekt i samverkan med Sundsvalls kommun i enlighet med samverkansavtalet. Projektet ingår i Programmet Framtidens Välfärd: Vård och Skola
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Fakta
Projektperiod
240101-251231
Samarbetspartners
- Sundsvalls kommun