Programmets syfte är att skapa en stark och hållbar samverkansmiljö för framtidens välfärd i vård och skola tillsammans med fem kommuner. Programmet, som går under titel Framtidens Välfärd: Vård och Skola, ska utgöra en bas i byggandet av en stark miljö inom omvårdnad och pedagogik med fokus på professionsutbildningarna (sjuksköterskor och lärare).
I programmet möts Mittuniversitetet och Härnösand, Nordanstig, Sundsvall, Timrå och Ånge kommuners verksamheter i en samverkansmiljö profilerad för forsknings- och utvecklingsarbete med relevans för framtidens vård och skola. Målsättningen är att utveckla en stark forskningsmiljö med koppling till högkvalitativa utbildningar, vilka kan säkra kunskaps- och kompetensförsörjning. Dessutom är målsättningen att kraftsamla och generera ny forskning och kunskap om hur vård och skola kan organiseras för framtidens välfärd.
Med utgångspunkt i kommunernas behov och omvärldsbevakning har följande tre områden definierats:
- En god och nära vård
- En skola för alla
- Hälsa och lärande (inklusive kompetensförsörjning och ledarskap i vård och skola).
Inom programmets ram ska Mittuniversitetet tillsammans med kommunerna skapa lokala, regionala, nationella och internationella avtryck i forskning, utveckling och utbildning inom fyra år.
Från lärosätet ingår initialt Institutionen för hälsovetenskaper (HOV) och Institutionen för utbildningsvetenskap (UTV). Vi som är verksamma i programmet är pedagoger, sjuksköterskor, rektorer, adjunkter, disputerade forskare och doktorander. Programmets forskning är praktiknära och har fokus på att skapa en stark och en hållbar samverkansmiljö för forskning och utveckling. Ytterligare ett mål i programmet är att bygga upp det gemensamma området, hälsa och lärande, vilket berör exempelvis elevhälsa, men även andra frågor inom de två professionsutbildningarna såsom ledarskap och kompetensutveckling.
Aktuellt
29 oktober 10.00 - 14.30
Hur kan man rent praktiskt vända en hög skolfrånvaro till skolnärvaro? Välkommen till en studiedag där vi bland annat diskuterar strategier som behåller och får tillbaka eleverna i skolan, undervisningen och lärande.
13 november kl 12.00 - 12.45
Anna Larsson Gerdin föreläser om sin avhandling Erfarenheter av vårdmöten i svensk hemsjukvård: från äldre personer och sjuksköterskors perspektiv. Vi serverar en lunchmacka och kaffe på plats i salen. Sal (kommer inom kort) eller via Zoom.
19 November kl 11.30 - 13.30
Samverkan fritidshem och skola. Fritidshems- och klasslärares perspektiv om att samarbeta kring elever med behov av särskilt stöd. Föreläsningar av Jeanette Stenvall (Sundsvalls kommun) och Marcia Håkansson Lindqvist (MIUN). Sal M102.
UR-program av Lena Boström och Göran Bostedt.
Gymnasieskolan har under de senaste åren rapporterat om låg genomströmning, elever med ofullständiga betyg och elever med bristande motivation. Forskarna Lena Boström och Göran Bostedt går igenom viktiga resultat från forskningen.
Professor Lena Boström och Docent Göran Bostedt har, tillsammans med journaliststudenten Greta Olsson, startat en podcast om motivation till...
Publikationer