Rätt hjälp i rätt tid till skuldutsatta hushåll
Forskningsprojektet syftar till att utforska och förstå om tidiga stödinsatser av Östersunds kommuns budget- och skuldrådgivning kan hjälpa hushåll att undvika överskuldsättning. Projektet ger oss kunskap om hur mottagliga hushållen är för stöd och vilka konsekvenserna av skuldutsatthet är.
Bakgrund
Detta projekt fokuserar på skuldutsatta hushåll. Skuldutsatta hushåll är i riskzonen för att inte kunna hantera sin skuldsättning. De kan på kort sikt ha svårt att hantera sina utgifter och betala sina skulder. För dessa hushåll är kontrollen över skuldsättningen ett centralt problem för att de inte ska hamna i överskuldsättning, dvs. permanent oförmåga att betala skulderna. Vi använder begreppet ”skuldutsatt” för att sätta fokus på behovet av en ökad förståelse för förhållandet mellan skuldsättning och utsatthet.
Skuldutsatta hushåll kan få hjälp och stöd av kommunens budget- och skuldrådgivning. Budget och skuldrådgivningen är en del av socialtjänsten. Dess arbete står på två ben: faktiskt stöd och preventivt arbete. Under 2021-2022 hanterade budget- och skuldrådgivningen vid Östersunds kommun c:a 190 stödsökande årligen. Detta kan jämföras med att i september 2023 hade c:a 1 600 kommuninvånare skulder hos Kronofogden, varav 1 000 sedan mer än fem år och 700 med skulder över 100 000 kr. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det alltså viktigt med kunskap om hur budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa skuldutsatta hushåll och motverka överskuldsättning. I detta projekt avser vi att studera möjligheten att bryta skuldutsatthet genom tidiga insatser med stöd, rådgivning och preventivt arbete så att dessa hushåll får rätt hjälp i rätt tid.
Kunskapsläget är oklart gällande vilka åtgärder och stöd som kan förhindra att skuldutsatta hushåll blir överskuldsatta. Å ena sidan framhålls vikten av kunskap om privatekonomi och skuldsättning och att brist på kunskap kan förklara varför utsatta hushåll inte använder sig av stöd som kan förbättra deras situation. Å andra sidan framhåller den professionella expertisen inom budget- och skuldrådgivarkåren behovet av preventivt arbete och verktyg för att hjälpa hushåll som inte beviljas skuldsanering. Detta projekt bidrar med kunskap om hur detta preventiva arbete kan utföras för att på bästa sätt hjälpa skuldutsatta hushåll att hantera sin situation och undvika överskuldsättning.
Syftet med detta forskningsprojekt är att utforska och förstå skuldutsatta hushålls möjligheter att förbättra sin ekonomiska situation, hantera sina skulder och förhindra överskuldsättning.
Forskningsprojektet tar sig an detta syfte genom tre frågeställningar:
1. Hur mottagliga är skuldutsatta hushåll för riktat stöd och preventiva insatser från den kommunala budget- och skuldrådgivningen?
2. Vilka är effekterna av stödet och insatserna för hushållen och för kommunens verksamheter?
3. Vilka behov samt upplevelser och erfarenheter av budget- och skuldrådgivning har individer som sökt stöd och hjälp?
Frågeställningarna besvaras empiriskt genom att samla in registerdata om en preventiv insats hos budget- och skuldrådgivningen i Östersund bestående av riktat erbjudande om stöd till unga individer med hyresskulder (delstudie 1) och genom att intervjua individer som söker rådgivning via budget- och skuldrådgivningens drop in-verksamhet (delstudie 2).
Delstudie 1: Effekterna av preventivt stöd till unga individer med hyresskulder
Insatsen som studeras fokuserar på att tidigt identifiera unga hushåll som får betalningsproblem med hyran för att erbjuda stöd. Insatsen genomförs genom att budget- och skuldrådgivningen vid Östersunds kommun försöker få kontakt med alla individer i åldern 18-30 år som kommunen får en underrättelse om obetald hyra från hyresvärden på. Kontaktförsök med erbjudande om stöd sker via telefon och SMS. Stöd kan ske på olika sätt; via telefon, kontorsmöte eller hembesök. Insatsen ska pågå ett år med målsättningen att kontakta c:a 50 individer. Denna uppskattning baseras på historiska data hos kommunen gällande antalet årligen inkomna underrättelser gällande hyresskulder för denna ålderskategori.
Uppföljning sker med registerdata från kommunen, SCB och Kronofogden. Relevanta utfall är huruvida hushållen antar erbjudandet om stöd, i vilken utsträckning avhysningar kan undvikas, om frivillig flytt sker och hur hushållets skuldsituation utvecklas. Detta syftar till att svara på frågeställningarna 1 och 2.
Delstudie 2: Behov, upplevelser och erfarenheter av budget- och skuldrådgivning
Budget- och skuldrådgivningen i Östersunds kommun har idag pågående drop in-verksamhet då kommuninvånare har möjlighet att träffa rådgivare utan att boka tid i förväg. I denna delstudie intervjuas skuldutsatta individer som söker stöd på drop in-verksamheten gällande deras situation, behov samt upplevelser och erfarenheter av budget- och skuldrådgivning. Detta besvarar frågeställning 3.
Resultatspridning
Forskningsprojektets resultat rapporteras internt till Östersunds kommun och genom vetenskaplig publicering. Formatet för rapporteringen till Östersunds kommun bestäms i samråd med kommunen. Syftet med avrapporteringen är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att forskningsresultaten ska kunna omsättas i kommunens dagliga arbete och på så sätt komma medborgarna till gagn. Vetenskaplig publicering sker i akademiska tidskrifter med peer review (kollegial granskning).
Projektorganisation och projektfinansiering
Detta är ett projekt i samverkan med Östersunds kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Deltagare från kommunen:
Östersunds kommun: Budget- och skuldrådgivningen, enhetschef Kajsa Sundell
Projektets totala beviljade finansiering från samverkansavtalen: 1 250 000 kr
varav Östersunds kommun 625 000 kr och Mittuniversitetet 625 000 kr.
Fakta
Projektperiod
240101-251231