Datateknik

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

IT-branschen går på högvarv och kompetensbehovet växer ständigt. Efterfrågan är stor på civilingenjörer som kan utveckla nästa generations IT-system. Vår utbildning har stort fokus på din kommande yrkesroll, bland annat genom projektuppgifter hämtade från näringslivet. Många av våra studenter blir systemutvecklare som arbetar med projektledning, programmering, systemspecifikation och simulering. Andra blir doktorander eller arbetsledare. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa år 4-5 hos oss eller på KTH.

Höstterminen 2023

room Campus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2023
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 35
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-F2331

Sista anmälan: 17 april 2023

Om programmet

Våra civilingenjörer i datateknik är skickliga på att programmera och att utveckla nya algoritmer, protokoll, IT-tjänster och arkitekturer. Programspråk som du kommer få färdigheter i är C++, Java, Python, Javascript, PHP, SQL, Matlab, R, VHDL, JSON, XML med flera. Områden som maskininlärning, distribuerade system, 3D-visualisering och molntjänster är exempel inom aktuell forskning som du får fördjupa dig i när du läser till civilingenjör i datateknik.

I utbildningen ingår mycket datateknik och matematik, men också en del elektroteknik. Din yrkeskompetens som ingenjör breddas dessutom med kunskap om projektledning, industriell ekonomi, miljö, hållbarhet, etik och kommunikation.

Vår utbildning fokuserar på din kommande yrkesroll – bland annat genom projektuppgifter som vi hämtar från den regionala IT-branschen och från våra forskargrupper. Du får gå in i din framtida roll i tvärvetenskapliga team samt använda verktyg och projektstyrningsmodeller för stora utvecklingsprojekt.

En rad IT-konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, medieföretag, banker, försäkringsbolag och industrier har förlagt sin nationella IT-utveckling till vår region och behöver anställa fler. Varje termin tillkommer därför nya företag som vill samarbeta med oss på olika sätt och få tips om sommarjobbare, examensarbetare och färdiga civilingenjörer. De erbjuder bland annat gästföreläsningar och mentorer, arrangerar hackaton och branschkvällar, samt ger produktförslag till innovationskurser.

De två sista åren av utbildningen läser du inriktningen Tillämpad datateknik, som handlar om distribuerade system, datamining/maskininlärning, trådlösa nätverk, 3D-visualisering och projektledning. Under dessa kurser fördjupas de praktiska programmeringsfärdigheter du har fått under de tre första åren och länkas samman med dina teoretiska och matematiska kunskaper. Du kommer även få lära dig att läsa och skriva forskningsartiklar mot dessa områden. Denna inriktning gör dig till en skicklig programutvecklare och projektledare med bred praktisk kompetens och god kännedom om aktuella IT-trender.

Under sista höstterminen innan examensarbetet erbjuder vi valbara fördjupningskurser för att skapa en specialisering, för närvarande inom områdena maskininlärning, datorseende och Internet of Things. Det går även att istället bredda sig med kurser mot industriell ekonomi. Vi har ett starkt samarbete mellan alla Mittuniversitetets civilingenjörsutbildningar och datateknikutbildningar, för att kunna erbjuda fördjupnings-, breddnings- och tvärvetenskapliga kurser tillsammans.

Genom vårt samarbete med KTH i Stockholm har du möjligheten att istället läsa dina två sista år där, och då erhålla din civilingenjörsexamen där. KTH erbjuder för närvarande inriktningarna Datalogi, Maskininlärning, Interaktiv medieteknik, Cybersäkerhet, Kommunikationssystem samt Programvaruteknik för distribuerade system.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
(Äldre gymnasiebetyg)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i datateknik
som översätts till
Degree of Master of Science in Engineering: Computer Engineering

Efter utbildningen

Alla våra studenter har hittills fått intressanta jobb regionalt, nationellt och internationellt omedelbart efter utbildningen. Du kan arbeta på konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, dataspelsföretag, forskningsinstitut eller universitet.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla nya IT-tjänster och system åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Kort om programmet

Moa och Stefan Forsström
Lyssna till studenten Moa när hon berättar om programmet. Programansvarig och forskare Stefan Forsström berättar om hur din studietid är upplagd, vilka kurser du läser och vad du kan jobba med efter avslutat program.

Studenter berättar

Från vänster: David Gisselman, Technichus - Härnösand och studenterna; Patrik Norman, Louise Sundström, Osmel Lavalier, Davis Sjöström, David Vailin

Framtidens VR - Studentarbete med uppdragsgivaren Technichus

Från branschen

En utbildning nära forskning

Kontakt

Läs mer

Hitta din drömutbildning!

eller


Andra program som kanske intresserar dig

Sidan uppdaterades 2023-05-31