Främja hållbara beteenden genom scenkonst
Detta projekt är starten för ett långvarigt samarbete mellan Mittuniversitetet, Teaterhögskolan i Malmö och andra aktörer vars syfte är utforska metoder inom scenkonst som på sikt kan främja hållbarare beteenden hos individer eller strukturella förändringar i organisationer inklusive myndigheter.
Jordens medeltemperatur är idag 1,1 grader högre än vad den var innan den industriella revolutionen och för varje årtionde ökar den med 0,2 grader. Enligt FN:s klimatpanel innebär en förhöjning på två grader ett oacceptabelt lidande och ekonomiska trångmål en stor del av världens befolkning. Parisavtalet som skrevs under av, i stort sett alla världens länder, slår fast att vi ska hålla temperaturökningen under två grader med god marginal. Trots det fortsätter vi att släppa ut växthusgaser som kommer att leda till en betydligt högre temperaturökning. Det finns inga vetenskapliga belägg för att vårt samhälle som vi känner det kan upprätthållas vid tre graders temperaturökning. Varför sker inte de omfattande förändringar som vi vet behövs för att vi ska kunna få de globala hållbarhetsmålen? Det vetenskapliga samfundet har idag god kunskap om vad som orsakar global uppvärmning och hur vi kan minska vår negativa påverkan på planeten. Hur kan vi omsätta den kunskapen till handling?
Detta forsknings/kommunikationsprojekt fokuserar på kunskapsöverföring. Överföring av kunskap mellan olika forskningsdiscipliner genom seminarier och föreläsningar samt kunskapsöverföring som en del av den tredje uppgiften genom skapande av olika typer av konstnärliga verk. Syftet är att utveckla nya sceniska berättarformat för att ta oss an vår tids samhälleliga och politiska utmaningar.
Vi tittar framförallt på tre medier för kunskapsöverföring:
- Performance lecture
- Gamification
- XR technology
Dessa medier är verktyg för att få oss människor att reflektera över frågor som:
- Hur påverkar vårt sätt att äta, handla, resa, placera pengar, rösta, engagera mig vår planets framtid?
- Vad behövs för att skapa en samhällelig förändring?
- Vilka individuella och strukturella hinder finns?
- Hur kan vi ta oss förbi dessa hinder?
Vi människor kan forma vår historia på ett sätt som inga andra djur kan. Hur vi utnyttjar den kraften är upp till oss. Projektet vänder sig till målgrupper med olika typer av inflytande; från policymakers med strukturell förändringsmakt till medborgare med mindre politisk makt. Kunskapsflödet mellan oss och målgrupperna är dubbelriktat och vi är speciellt intresserade av att samla in data om hinder som försvårar beteendeförändringar.
Fakta
Projektperiod
230301-230731