En personcentrerad metod för livsstilsförändringar hos personer med psykisk ohälsa
Projektet är baserat på ett personcentrerat livsstilsprogram i grupp för personer med psykisk ohälsa med grundkomponenterna interpersonella relationer, hälsoutbildning och kognitivt stöd till individuella livsstilsförändringar. Livsstilsprogrammet har utformats efter studierna i två avhandlingar.
I västländerna är psykisk ohälsa den främsta orsaken till funktionsnedsättningar och står för 30–40 procent av den kroniska sjukfrånvaron och kostar cirka 3 procent av BNP (WHO, 2022). Ett prioriterat område är därför att förebygga och förbättra psykisk ohälsa samt fysisk, psykisk och social samsjuklighet (Regeringen, 2021).
Personer med psykisk ohälsa får ofta en ojämlik hälso- och sjukvård, brist på stöd till att utföra livsstilsförändringar, har både fysisk, psykisk och social ohälsa samt en kortare livslängd jämfört med den övriga befolkningen. En av orsakerna till ohälsan är dåliga livsstilsvanor som exempelvis fysisk inaktivitet, ohälsosamma kostvanor, bristande hanteringsstrategier för psykisk ohälsa och brist på sociala relationer.
Syftet med projektet är att studera integreringen och effekterna av livsstilsprogrammet i kommunal verksamhet. Vi kommer också att undersöka programmets påverkan på fysisk, psykisk och social hälsa samt hälsokunskap hos deltagarna med psykisk ohälsa.
Studien består av flera delar: Utbildning/handledning av omvårdnadspersonal och utbildning av deltagarna i grupp under ledning av omvårdnadspersonal. Livsstilsprogrammet kommer att utvärderas genom intervjuer, hälsotester och skattningsverktyg. Mätningarna kommer att genomföras innan grupputbildningen startar, efter 20 veckor och efter 1, 2 och 3 år. Dessutom kommer individuella intervjuer med personer med psykisk ohälsa, omvårdnadspersonal och chefer att utföras efter 20 veckor och efter 1, 2 och 3 år.
Fakta
Projektperiod
220901-250930