Sexuell hälsa och frihet från våld bland unga i Region Jämtland Härjedalen
Sexuell hälsa och frihet från våld bland unga är målet med en regional satsning på implementeringen av SEXIT (SExual Identification Tool), inom Elevhälsan på länets skolor i Region Jämtland Härjedalen.
Ett samverkansprojekt mellan Mittuniversitetet och Region Jämtland Härjedalen, där Mittuniversitetet ansvarar för att utvärdera implementeringen av SEXIT. Metoden syftar till att tidigt identifiera och ge stöd till unga med sexuellt risktagande och/eller unga med våldserfarenhet (utsatta för våld/utövare av våld).
SEXIT består av en förberedande utbildning, ett frågeformulär och en handbok som används som ett verktyg för att på ett standardiserat sätt ställa viktiga och ibland känsliga frågor i mötet. SEXIT 3.0 har tagits fram av Kunskapscentrum för sexuell hälsa i samarbete med Sexualmedicinskt centrum-Pilen, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Smittskydd Västra Götaland.
Målet med den nya metoden är att arbetet ska bli mer strategiskt, och på så sätt stärka det förebyggande och främjande arbetet med sexuell hälsa och våld. Målgruppen för genomförandet av SEXIT-samtal är primärt ungdomsmottagningspersonal, men är även lämplig för andra verksamheter som exempelvis Elevhälsan och Barn- och ungdomspsykiatrin.
SEXIT 3.0 är validerad, och har tagits fram av Kunskapscentrum för sexuell hälsa i samarbete med Sexualmedicinskt centrum-Pilen, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Smittskydd Västra Götaland.
Samverkansprojektet finansieras av Jämställhetsmyndigheten, och beräknas pågå fram till 2025.
Fakta
Projektperiod
231001-251031