TransTech2Horizon
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. I den första pilotsatsningen ingår tre forskare vid Mittuniversitetet.
Syftet med det nya programmet är att bygga och utveckla samarbeten kring forskningsfinansiering. KK-stiftelsen beviljar stöd för utveckling av detta forskningsprogram med 5 miljoner kronor och totalt omfattar programmet 14,5 miljoner kronor under tre år. Åtta partnerföretag och Mittuniversitetet är medfinansiärer.
Vid Mittuniversitetet är det tre forskare som deltar i piloten för forskningsledare. Dessa forskare är Sebastian Bader, docent inom elektronik, Carlos Botero, doktor inom maskinteknik och Alireza Eivazi, doktor inom teknisk kemi.
Deras forskningsprojekt handlar om intelligent strukturell hälsoövervakning genom inbyggd maskininlärning, additiv tillverkning av volfram för energiapplikationer, och mineralisering av cellulosabaserade material genom att använda koldioxid.
Accelerationsprogrammet inkluderar internationella samarbeten och samproduktion. Det ska bygga mer kunskap inom de utvalda forskningsområdena och förbereda både akademi och näringsliv för mer forskningssamarbeten i Europa. Det kommer också att bli öppna seminarier och evenemang för att sprida kunskap och fördjupa samarbeten.
Programmet har som målsättning att det ska ge minst sex starka ansökningar i utlysningar inom EU:s Horizonprogram samt förhoppningsvis ny finansiering inom området, liksom flera nya internationella forskningspartners och samarbeten i olika nätverk.
ALP 1 Intelligent strukturell hälsoövervakning genom inbyggd maskininlärning - Dr. Sebastian Bader
Detta ALP fokuserar på det teknologiska området för Tiny Machine Learning (TinyML), som möjliggör användningen av maskininlärningsalgoritmer på extremt resursbegränsade datorsystem. Tillsammans med två industripartners – IoT-företagen CNET AB och Starbit AB – kommer utvecklingen av TinyML-metoder att undersökas baserat på fall inom applikationer för strukturell hälsoövervakning. ALP kommer att adressera nyckelmöjligheter och utmaningar genom förstudier, inklusive inbyggd inlärning och hårdvaruacceleration med låg strömförbrukning. Preliminära resultat från dessa studier kommer att ligga till grund för ansökningar om finansiering, som tar itu med globala och europeiska utmaningar gällande hållbar och pålitlig infrastruktur genom utbredda övervakningssystem.
ALP 2 Avancerade material och bearbetning – PBF-EB av ren volfram för kärnkraftsapplikationer - Dr. Carlos Botero
Detta ALP föreslår en genomförbarhetsstudie för additiv tillverkning (AM) av mycket rena volfram (W)-material för användning inom fusionsenergi. Den föreslagna AM-teknologin är elektronstrålebaserad pulverbäddsfusion (PBF‐EB), vilket är ett utmärkt alternativ för bearbetning av W på grund av dess heta och rena (vakuum) processteknik, samt elektronstrålens mångsidighet och höga effekt. ALP-projektet kombinerar Mittuniversitetets förmågor inom materialutveckling för PBF‐EB med Sandviks expertis inom additiv tillverkning av metall, råmaterialet från Wolfram och maskinstödet för PBF‐EB från Freemelt. Genom att identifiera de huvudsakliga utmaningarna och möjligheterna vid bearbetning av W, kommer resultaten från detta delprojekt att hjälpa till att lägga grunden för en större EU-projektansökan.
ALP 3 Mineralisering av cellulosabaserade material genom karbonatiseringsmetod - Dr. Alireza Eivazi
Detta förslag syftar till att undersöka mineralisering av lignocellulosa material med hjälp av koldioxid (CO2) via karbonatiseringsprocessen för att erhålla nya oorganiska-organiska kompositmaterial för biomedicinska tillämpningar och byggnadstillämpningar. Projektets visionära mål är att koppla ihop massa- och pappersindustrin med industrier med höga CO2-utsläpp, samtidigt som man adresserar EU-mål för cirkulär ekonomi och klimatåtgärder. Detta inkluderar att undersöka hur mineralisering kan användas som en effektiv process för koldioxidupptag, lagring och återvinning för att producera värdeskapande material från lågvärdiga lignocellulosamaterial i massa- och pappersindustrin samt andra industriella biprodukter och avfall som aska. Projektet syftar till att erbjuda ny teknik för att minska direkta CO2-utsläpp till atmosfären och motverka global uppvärmning. Projektet är planerat att genomföras i samarbete med två relevanta regionala intressenter inom massa- och pappersindustrin (SCA) och energiproduktion (Sundsvall Energi).
Fakta
Projektperiod
240901-271231