WAYA – En randomiserad kontrollerad studie som undersöker säkerhet samt vilka effekter naturvistelse har på mentalt och fysiskt välmående bland unga canceröverlevare
Ett projekt som studerar vila, rekreation och friluftsvistelse som stöd till hälsa och välmående bland unga canceröverlevare.
De senaste åren har det uppmärksammats att vistelse i naturen kan bidra till hälsa och välmående. Naturens hälsofrämjande roll beskrivs utifrån olika perspektiv bland andra friluftsterapi. Friluftsterapi är ett begrepp som idag saknar en klar definition trots att forskning har bedrivits inom området i cirka 50 år.
Nödvändig forskning
Naturbaserade interventioner ses som en lovande väg för att stötta ungdomar hälsa och välmående i allmänhet men det finns mycket litet forskning kring hur det fungerar eller upplevs hos unga canceröverlevare. I de få studier som finns genomförda ser man bland annat att deltagare till följd av programdeltagande upplever mindre oro och ångest, känner sig mer socialt inkluderade, får starkare självkänsla och bättre livskvalitet.
Svagheterna i de genomförda studierna gör att de beskrivna positiva effekterna inte enbart kan sägas härröra från programdeltagande. Framförallt beror svagheterna på bristen av randomisering, och bristen på jämförelsegrupper.
Att utföra randomiserade kontrollerade studier (RCT) bland unga personer som överlevt cancer är från en etisk synpunkt mycket utmanande men forskargruppen menar att detta möjliggörs genom att designen utvecklats i samverkan med intressenter (patientföreningar och professionella yrkesgrupper). Det är viktigt att det görs randomiserade studier av hög kvalitet för att vi ska kunna ge faktabaserade svar på möjliga fördelar och risker med naturbaserade program.
Under 2021-2023 genomförde forskargruppen en randomiserad pilotstudie med 42 deltagare som visade att WAYA programmet är genomförbart och säkert.
Syfte
I föreliggande projekt genomförs en fullskalig RCT studie för att djupare studera vilka effekter programmet har på upplevt välmående och hälsa. Deltagare är 150 unga canceröverlevare i åldern 16-39, som blir lottade till antingen det naturbaserade programmet (WAYA) eller ett semesterprogram.
Genomförande
I WAYA vandrar deltagarna i grupper om max 12 personer i 8+4 dagar i den svenska eller norska naturen, och i semesterprogrammet spenderas i grupper om max 12 personer i 8+4 dagar på ett fint spasemesterhotell i Sverige eller Norge. Alla deltagarna kommer vid upprepade tillfällen få besvara frågeformulär avseende subjektiv hälsa och välmående, samt anknytning till natur. De genomgår även fysiska konditionstester. Denna studie är den första fullskaliga RCT studien i världen avseende naturvistelses effekter på hälsa bland unga canceröverlevare.
Rektrytering av deltagare startar i slutet av januari 2024 och i juni 2024 kommer första grupperna att ge sig ut på expedition.
Fakta
Projektperiod
240201-271231
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Projektledare
Projektmedlemmar
Sveinung Berntsen
Institute leader, Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving
sveinung.berntsen@uia.no
Universitetet i Agder