Kristin Godtman Kling
Universitetslektor|Senior Lecturer
- Tjänstetitel: Universitetslektor
- Akademisk titel: Filosofie Doktor
- Telefon arbete: +46 (0)10-1427851
- E-postadress: kristin.godtmankling@miun.se
- Besöksadress: Studentplan 1, hus A
- Rumsnummer: A310b
- Ort: Östersund
-
- Anställd inom ämnet:
- Kulturgeografi
-
- Forskningscentra:
- ETOUR
Bakgrund
Jag har en kandidatexamen från Samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet med inriktning på företagsekonomi och hållbart företagande från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Efter avslutad utbildning arbetade jag inom turismbranschen i Jämtlandsfjällen ett par år innan jag bestämde mig för att det var dags att studera vidare. 2015 tog jag en magisterexamen i turism vid Mittuniversitetet och fick sedan möjligheten att bli forskarstuderande i turismvetenskap vid ETOUR. Jag disputerade i januari 2022.
Forskningsområden
Nyckelord: Naturturism, tillgänglighet, social rättvisa, konflikthantering, friluftsliv, hållbarhet, fjällturism och landskap.
Jag skrev min licentiat-avhandling inom projektet "Negotiating Pathways to Multifunctional Landscapes: A Pilot Model in the Jämtland Mountains" där jag fokuserade på hur leder för rekreation kan fungera som verktyg för att hantera konflikter kring markanvändning i södra Jämtlandsfjällen, samt hur leder för rekreation kan främja en hållbar användning av fjäll-landskapet.
Andra delen av min doktorsavhandling skrev jag inom projektet ”Tillgänglighet och inkluderande naturturism: goda exempel på universellt utformade produkter” som handlade om tillgänglig naturturism för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Här fokuserade jag på hur den tillgängliga naturturismen i Sverige ser ut idag och de utmaningar och möjligheter som finns för en mer inkluderande naturturism. Jag intresserade mig även för hur offentliga och privata aktörer samarbetar kring frågan om tillgänglig naturturism samt hur balansen mellan tillrättaläggning och naturvård kan hanteras.
Det övergripande temat för min doktorsavhandling där de två projekten knyts samman är naturturism i en kontext av social rättvisa, där olika grupper i samhället har olika tillgång till naturen och där samverkan mellan intressen för att hantera motsättningar har en central roll.
Forskning
Jag är anställd som postdoktor i projektet "Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande", som syftar till att bättre förstå faktorer som möjliggör och hindrar deltagande utomhus för äldre samt belysa samhällsnytta ur ett ideellt, privat och offentligt perspektiv.
Övrigt
Pågående forskningsprojekt
Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande
Forskningsprojekt
Pågående
Regenerative nature tourism – REGGAE
Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande
Avslutade
Synkron hybridundervisning inom Turism och Destinationsutveckling
Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer – fördjupad studie med Östersunds kommun
Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen