Visuell process från skog till fabrik och till produkt

Kemiteknik AV, Processer - högutbytesmassor, 3 hp

Högutbytesmassor utgör en stor produktkategori inom skogsindustrin och används bland annat i vissa typer av kartong samt i hygienpapper. De kallas också mekaniska massor då framställningen baseras på mekaniska metoder vilket ger ett mycket högt vedutbyte - ibland nära 100%. Den här kursen ger dig kunskap om vilka massatyper som finns inom kategorin, hur de framställs, vilka egenskaper de har samt i vilka slutprodukter de används.


  • Start: Vårtermin 2024
  • Studieperiod: Vecka 12 - 22
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 25%
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-G4198

Det här får du lära dig

Kursen ger dig en god överblick över hur högutbytesmassor tillverkas och används. Du lär dig om olika vedråvaror och om hur dessa är uppbyggda samt om de olika industriella processer som används och de fysikaliska grunderna för dessa. Utgående från de olika massatypernas egenskaper får du en bra förståelse för hur de används i olika slutprodukter.

Hur går kursen till?

Kursen ges helt på distans och på kvartsfart för att du ska kunna kombinera arbete och studier. Föreläsningarna ges på svenska. Omfattningen är 3 hp och deltagare bör därför räkna med en total tidsåtgång på ca 80 timmar.

Uppfyller du inte behörighetskraven?

Denna kurs kräver att du har en kandidat- eller högskoleingenjörsexamen inom maskinteknik, kemi, fysik, elektroteknik, energiteknik eller motsvarande. Om du inte uppfyller kraven men har arbetat inom området eller har andra erfarenheter kan du ansöka om undantag. Kontakta oss på NMTkontakt@miun.se så hjälper vi dig.

Undervisningens upplägg

Kursen består av webbaserade föreläsningar och övningar. Den ges på svenska och innehåller inga obligatoriska sammankomster på campus. Omfattningen är 3 hp och deltagare bör därför räkna med en total tidsåtgång på ca 80 timmar.

Behörighet

Kandidat- eller högskoleingenjörsexamen inom maskinteknik, kemi, fysik, elektroteknik, energiteknik eller motsvarande.

Urval

Urvalet grundas på antalet avklarade högskolepoäng som avklarats senast sista anmälningsdag, minst 30 och max 285 högskolepoäng

Andra kurser som du kanske är intresserad av:

Kontakt

Andra kurser som kanske intresserar dig



Sidan uppdaterades 2024-01-24