Elektronikstudenter

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp

Har du någon gång undrat hur din mobil funkar eller hur elen kommer in i uttaget? Då har vi på Mittuniversitetet en utbildning som passar dig. Som student på programmet Civilingenjör i elektroteknik kommer du att lära dig de grunder och tillämpningar av elektroteknik du behöver för att vara med och skapa framtiden. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja specialisering inom något av våra forskningsområden vid forskningscentret STC.


Hösttermin 2024

room Campus, Sundsvall
  • Start: Hösttermin 2024
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Antal platser: 15
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-D2051
Anmälan:Sista anmälningsdag är 15 april 2024

Om programmet

Civilingenjör i elektroteknik är en bred teknisk utbildning som har sitt ursprung i fysiken. Elektrotekniska produkter finns nästan överallt i vår vardag, ofta utan att vi tänker på det. Bilen är ett av många exempel där inbyggda elektrotekniska lösningar har ökat effektivitet, säkerhet och komfort. Ett annat exempel är mobiltelefonen, där den tekniska utvecklingen har påverkat tillgången till information och hur vi kommunicerar med varandra. Elektrisk energiförsörjning är kanske det mest synliga exemplet, där en dag utan el är otänkbart för de flesta.

Programmet ger en djup förståelse av ämnet och förbereder dig för ett modernt arbetsliv, vilket ofta innebär att jobba i team och tillsammans lösa problem. Under programmets fem år läser du huvudämnena elektroteknik och elektronik, men också datateknik, matematik och fysik. Du får dessutom lära dig att leda projekt och att kommunicera dina resultat. Genom interdisciplinära projekt får du lära dig rollerna i ett projektteam och knyta kontakter med möjliga framtida arbetsgivare. Som civilingenjör i elektroteknik är du hett eftertraktad på arbetsmarknaden, både i Sverige och i andra länder.

På Mittuniversitetet tycker vi att det är viktigt med tillgänglighet, både till lokaler och lärare. Du arbetar i små grupper och har en nära kontakt med både andra studenter och lärare. Utbildningen sker i samarbete med de andra civilingenjörsprogrammen på universitetet för att bredda dina kunskaper och ge dig en tydlig bild av de olika yrkesrollerna.

Utbildningen är starkt kopplad till forskningscentret STC. I slutet av programmet har du möjlighet att fördjupa dina kunskaper och specialisera dig inom ett av STCs forskningsområden. De specialiseringar som erbjuds just nu är:
- Autonoma sensorer
- Intelligenta system
- Kraftelektronik
- Smarta kameror
- Detektorer och multispektrala mätsystem

Mer information om aktuell forskning vid STC finns på: www.miun.se/STC.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Äldre gymnasiebetyg

Urval

Program öppna för högskolenybörjare, urval på Betyg och Högskoleprov 67/33

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i elektroteknik
som översätts till
Degree of Master of Science in Engineering: Electrical Engineering

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig såväl praktisk tillämpning som företagskontakter och spetskompetens. Du kan jobba som chef eller teknisk specialist inom elkraft, automation och processindustri, med utveckling av elektroniska produkter eller med elektronik och datorteknik inom till exempel telekommunikation eller fordonsindustri. Du kan även läsa vidare som forskarstudent på forskningscentret STC, som är starkt delaktiga under hela utbildningen, eller på ett annat lärosäte någonstans i världen.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla produkter och processer åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Mer om utbildningen

sex personer bakom en robotarm

Styr robot med ChatGPT -Samarbete med Realistic 3D

Fördjupa din kunskaper på avancerad nivå

Kontakt

Andra program som kanske intresserar digSidan uppdaterades 2024-02-16