Elektronikstudenter

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp

Har du någon gång undrat hur din mobil funkar eller hur elen kommer in i uttaget? Då har vi på Mittuniversitetet en utbildning som passar dig. Som student på programmet Civilingenjör i elektroteknik kommer du att lära dig de grunder och tillämpningar av elektroteknik du behöver för att vara med och skapa framtiden. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa de sista två åren hos oss eller på KTH.

  • Start: Höstterminen 2023
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 15
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-D2911

Sista anmälan: 17 april 2023

Om programmet

Civilingenjör i elektroteknik är en bred teknisk utbildning som har sitt ursprung i fysiken. Elektrotekniska produkter finns nästan överallt i vår vardag, ofta utan att vi tänker på det. Bilen är ett av många exempel där inbyggda elektrotekniska lösningar har ökat effektivitet, säkerhet och komfort. Ett annat exempel är mobiltelefonen, där den tekniska utvecklingen har påverkat tillgången till information och hur vi kommunicerar med varandra. Elektrisk energiförsörjning är kanske det mest synliga exemplet, där en dag utan el är otänkbart för de flesta.

Programmet ger en djup förståelse av ämnet och förbereder dig för ett modernt arbetsliv, vilket ofta innebär att jobba i team och tillsammans lösa problem. Under programmets fem år läser du huvudämnena elektroteknik och elektronik, men också datateknik, matematik och fysik. Du får dessutom lära dig att leda projekt och att kommunicera dina resultat. Genom interdisciplinära projekt får du lära dig rollerna i ett projektteam och knyta kontakter med möjliga framtida arbetsgivare. Som civilingenjör i elektroteknik är du hett eftertraktad på arbetsmarknaden, både i Sverige och i andra länder.

På Mittuniversitetet tycker vi att det är viktigt med tillgänglighet, både till lokaler och lärare. Du arbetar i små grupper och har en nära kontakt med både andra studenter och lärare. Utbildningen sker i samarbete med de andra civilingenjörsprogrammen på universitetet för att bredda dina kunskaper och ge dig en tydlig bild av de olika yrkesrollerna.

Efter de första tre åren börjar du läsa specialiserade kurser inom en av flera inriktningar. Genom samarbetet med KTH har du möjlighet avsluta dina studier hos oss eller på KTH. Inriktningen på Mittuniversitetet är starkt kopplad till forskningen som bedrivs på STC Research Centre och du har möjlighet att ytterligare specialisera dig genom att välja kurser som är knutna till ett av STC:s forskningsområden.

Mer information om aktuell forskning finns på: https://www.miun.se/en/Research/research-centers/stc/

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
(Äldre gymnasiebetyg)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i elektroteknik
som översätts till
Degree of Master of Science in Engineering: Electrical Engineering

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig såväl praktisk tillämpning som företagskontakter och spetskompetens. Du kan jobba som chef eller teknisk specialist inom elkraft, automation och processindustri, med utveckling av elektroniska produkter eller med elektronik och datorteknik inom till exempel telekommunikation eller fordonsindustri. Du kan även läsa vidare som forskarstudent på forskningscentret STC, som är starkt delaktiga under hela utbildningen, eller på ett annat lärosäte någonstans i världen.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla produkter och processer åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Kort om programmet

Civilingenjör teknisk fysik
Programansvarig och docent Sebastian Bader berättar om hur programmet är upplagt och vilka kurser du läser under din studietid.

Mer om utbildningen

Fördjupa din kunskaper på avancerad nivå

Kontakt

Andra program som kanske intresserar digHitta din drömutbildning!

eller

Sidan uppdaterades 2023-09-29