Att bryta cirkeln: Ett brottspreventivt projekt för att förebygga rekrytering av unga till gängkriminalitet
Ungas utsatthet inom gängrelaterad brottslighet är ett allvarligt samhällsproblem och rekrytering till denna brottslighet riktas mot allt yngre personer. Detta projekt kommer därför att undersöka hur rekrytering av unga till gängrelaterad brottslighet i södra och mellersta Norrland kan förebyggas.
Ungas utsatthet inom gängrelaterad brottslighet är ett allvarligt samhällsproblem. Tidigare undersökningar har visat att ungdomar och barn så unga som 12 år rekryteras in i grov kriminalitet som ofta är våldsam. Dock saknas forskning om hur unga uppfattar gängrelaterad brottslighet i södra och mellersta Norrland. Detta är en allvarlig brist i den rådande kunskapen gällande gängrelaterad brottslighet bland unga då kunskaper och resultat från landets större städer inte kan generaliseras till denna del av landet. Syftet med projektet är således att utifrån ett intersektionellt perspektiv undersöka rekrytering av unga till gängrelaterad brottslighet i södra och mellersta Norrland samt hur denna rekrytering kan förebyggas. Detta för att i längden försöka förhindra att unga, både tjejer och killar, rekryteras till sådan brottslighet.
Projektet kommer både att konstruera en digital enkät riktad mot unga samt genomföra intervjuer med unga, både tjejer och killar, och informanter. Informanterna kommer att vara nyckelpersoner som på olika sätt arbetar med brottsförebyggande arbete i de olika kommunerna. Överlag kommer projektet att bidra med fördjupad kunskap gällande hur unga i södra/mellersta Norrland ser på gängrelaterad brottslighet, varför unga personer attraheras av gängrelaterad brottslighet, samt hur vi kan förebygga rekrytering av unga till gängrelaterad brottslighet i södra/mellersta Norrland.
Detta är ett projekt i samverkan med Sundsvall, Sollefteå, Örnsköldsvik och Nordanstigs kommuner i enlighet med samverkansavtalet.
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Deltagare från kommunerna:
Sundsvalls kommun: Alexandra Lagerlund, alexandra.lagerlund@sundsvall.se
Sollefteå kommun: Cecilia Lydig, cecilia.lydig@solleftea.se
Örnsköldsviks kommun: Lena Finne Jansson, lena.finne.jansson@ornskoldsvik.se
Nordanstigs kommun: Anna-Maria Landewall, annamaria.landewall.norfall@nordanstig.se
Projektets totala beviljade finansiering från samverkansavtalen: 2 043 548 kr
varav Sundsvalls kommun 1 001 339 kr, Sollefteås kommun 347 403 kr, Örnsköldsviks kommun 347 403 kr, och Nordanstigs kommun 347 403 kr.
Fakta
Projektperiod
241101-271231