Kriminologi är ett transdisciplinärt vetenskapligt ämne med tydliga influenser från såväl sociologi, som juridik, psykologi, genusvetenskap och statsvetenskap. Utifrån denna specifika sammansvetsning av discipliner bidrar kriminologi med en unik utgångspunkt för att kritiskt kunna studera brott, avvikande beteende och samhällets reaktioner på detta.
Forskningens övergripande fokus för kriminologi vid Mittuniversitetet är att på bred front och med ett kritiskt förhållningssätt undersöka och problematisera olika former av våld och brottsprevention. Detta inkluderar bland annat evidensbaserad forskning om hur brott kan förebyggas och förhindras på samhällets olika nivåer, hur droger relaterar till förståelsen och förebyggandet av brott samt utvärderingsforskning om hur brottsförebyggande insatser fungerar, kan förstås och hur detta relaterar till frågor om trygghet och kontroll.
Forskningen omfattar också studier om våld utifrån både individuella och strukturella perspektiv, vilket även inkluderar kritiska studier om hur kultur och samhälle samverkar i relation till olika maktstrukturer och hur detta påverkar våld, samhällets förståelse av våld och hur individer upplever våld i sin vardag. Överlag riktar sig forskningen inom kriminologi vid Mittuniversitetet till att försöka uppnå en fördjupad, mer kritisk förståelse för hur brott och samhällets reaktion på brott kan förstås och sättas i kontext.
Forskningen inom kriminologi har också som mål att förstärka banden mellan utbildning och forskning samt att utveckla internationella samarbeten som kan stärka miljön för både forskning och utbildning.
Här kan du läsa mer om forskning på Mittuniversitetet