Goda exempel på hållbart boende och företagande ‑ lärdomar från landsbygden
På Mittuniversitetet pågår ett forskningsprojekt där bebyggelsen i landsbygder ska lyftas fram genom goda exempel. Syftet är att dela hållbara anpassningar av byggnader för att sprida kunskap och inspiration till både andra landsbygdsboende och boende i mer urbana miljöer.
Bebyggelsen på landsbygden är ofta multifunktionell och småföretagare som bedriver lantbruk spelar en simultan roll som konsument och producent. Småföretagare vars fastighet är såväl hem som produktionsfaktor behöver optimera verksamhet och liv på fler nivåer än ett traditionellt hushåll i en specialiserad ekonomi. Dessutom kan små företag inom gröna näringar spela en stor roll för de lokalsamhällen de befinner sig inom, till exempel genom att skapa arbetstillfällen, arbetsträning, vårda kultur och erbjuda samhällsservice. Det här gör att småföretagare inom gröna näringar spelar flera viktiga roller. Samtidigt pågår en utveckling där små företag inom gröna näringar har svårt att få lönsamhet och i takt med ett sjunkande antal lantbruk används byggnader i nya syften, vilket bland annat kan förändra landsbygdens utseende helt.
I ljuset av de globala kriser som drabbar oss både finansiellt, miljömässigt och kulturellt är det tydligt att en omställning inom den byggda miljön behövs för att bidra till en mer hållbar utveckling. Eftersom småföretagande lantbrukare riskerar att drabbas hårt både privat och professionellt är det viktigt att belysa deras förutsättningar och skapa beredskap, både för de individuella hushållen/företagen och för oss som samhälle. Denna utsatthet tvingar fram både innovation och resiliens som är viktig att studera för att bidra till ett långsiktigt lärande inom de gröna näringarna. Även ur detta samhällsperspektiv är det tydligt att småföretagare på landsbygden kan tjäna som lärande exempel.
Hypotesen i denna projektansökan är att småföretagare inom gröna näringar genom en utsatt position och multipla nivåer av beslutsfattande har starka såväl behov som förmågor att anpassa sig och utvecklas. Syftet är därmed att studera exempel på arbetssätt och (tekniska) lösningar som möjliggör anpassning och innovation för mer långsiktigt hållbara gröna näringar. Både tillvaratagande av traditionella metoder och nya arbetssätt i en hållbar anda är intressanta. Målet är att sprida goda exempel, dels till andra småföretagare inom de gröna näringarna och därmed stärka branschen och Sveriges motsåndskraft, dels genom Jamtli Living University för att hitta hållbara modeller som kan fungera också i miljöer utanför landsbygden.
Projektets huvudsakliga forskningsfrågor är:
- Hur kan småföretagare använda och anpassa bebyggelsen på sin fastighet/er för att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för företagande, boende och övrig samhällsnytta?
- Vilka generella insikter kan överföras till andra småföretagare på landsbygden och vilka kan överföras till mer urbana miljöer för ökad hållbarhet?
Projektet kommer att genomföras genom fallstudier där intervjuer med småföretagare utgör en viktig grund. Inom Jamtli Living University har ett återkommande metodinslag varit dialogseminarier och workshops, vilket också kommer att anordnas inom projektet som ett led i att samskapa idéer och föra vidare kunskap.
Projektet finansieras av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin.
Fakta
Projektperiod
220601-241130
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare
