Lokala arbetsmarknadsprogram – Utmaningar av och för en inkluderande arbetsmarknad
I forskningsprogrammet studeras hur kommunala arbetsmarknadsinsatser kan bidra till ökad inkludering på arbetsmarknaden.
Traditionellt har arbetsmarknadspolitiken varit en statlig angelägenhet men under senare år har kommunala arbetsmarknadsåtgärder ökat i omfattning. Kommunala arbetsmarknadsenheter (AME) är numera viktiga arenor för personer som står långt från arbetsmarknaden. Denna ökning medför också behov av kunskap om hur AME verksamheter organiseras och om deltagarna i sådana insatser når egenförsörjning och etablerar sig på arbetsmarknaden. Målet med detta forskningsprogram är att undersöka hur kommunala arbetsmarknadsinsatser kan organiseras och genomföras i olika lokala sammanhang för att bidra till inkludering på arbetsmarknaden. I forskningen kartläggs och granskas kommunala arbetsmarknadsenheter (AME) inklusive deras institutionella struktur och organisation. Vi studerar även chefers och medarbetares erfarenheter av att arbeta med sådana insatser, samt deltagarna erfarenheter av insatserna. I forskningen inriktar vi oss för lokala initiativ i Västernorrland och Västra Götaland. För att svara på programmets frågeställningar arbetar vi i fyra arbetspaket:
- Institutionell struktur. Här undersöks hur institutionell struktur och organisering i kommuner skiljer sig åt och förändras över tid samt hur nationell politik översätts och förhandlas i lokala sammanhang.
- Organisationsformer. I detta arbetspaket undersöks under vilka omständigheter verksamheterna bedrivs och förhandlas bland de som är involverade, till exempel kommunala enheter samt offentliga och privata arbetsgivare. Här är den interna organisationen, aktiviteter och metoder i fokus.
- Deltagarnas erfarenheter. Här undersöks sambanden mellan individuella erfarenheter och arbetsmarknadspolitik genom att undersöka och lyfta fram de levda erfarenheterna hos deltagare inskrivna inom AME verksamhet.
- Utveckling av effektutvärdering. Det är idag oklart om insatser och metoder som används inom AME är effektiva för att deltagarna ska närma sig och etablera sig på arbetsmarknaden. Syftet är därför att skapa ett effektmått som kan fungera som effektutvärdering av arbetsmarknadsprogram.
Forskningsprogrammet kommer att ge kunskap om hur kommunala arbetsmarknadsprogram fungerar och hur de ka skapa inträde på arbetsmarknaden. Genom att undersöka aktiviteter i AME kommer vi att kunna avgöra hur deras institutionella struktur skiljer sig åt mellan regioner i Sverige och hur de olika kommunerna arbetar med arbetsmarknadspolitiken.
Mer information
Här kan du läsa en delrapport kopplad till projektet.