Aktuellt i ALP-projektet
Här rapporteras vad som sker inom ALP-projektet Supported Education
Projektet Supported Education vid Mittuniversitetet
ALP-projektet som finansieras av Mittuniversitetet har som syfte att skapa en studiemiljö som gör att fler studenter väljer att fullfölja sin utbildning, även om de upplever påfrestningar och motgångar kopplade till funktionsvariationer och/eller psykisk ohälsa. Projektet avser att skapa mer likvärdiga villkor för studenterna. Genom projektet vill vi testa om metoden Supported Education kan bidra till att både unga och äldre studenter fullföljer sina högre studier i större utsträckning. Det finns tre mentorer som du som student kan vända dig till för att få stöd.
Läs mer om metoden
I skriften "Så kan du stödja unga med psykisk ohälsa i skolan – Verktygslåda Supported Education" kan du läsa mer om metoden. Skriften är utgiven av Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.
Kamratstödsgrupp
För dig som har stöd genom Supported Education finns möjligheten att delta i en kamratstödsgrupp som träffas digitalt varannan vecka. Vänd dig till din SEd-mentor för att få en inbjudan.
Tell or not to Tell
Ett verktyg för att hjälpa studenter att berätta om psykisk ohälsa
Vid Mittuniversitetet finns personal som utbildats i verktyget ”Tell or not to tell” som kan användas för att ge studenter vägledning i att berätta eller inte berätta om sin psykiska ohälsa. Forskare på Hanze universitet har utvecklat en metod där studenten får stöd i att tänka igenom och planera när de ska berätta om sin psykiska ohälsa och vad de ska säga i vilka sammanhang. Verktyget har visat sig fungera väl.
Länk till en vetenskaplig artikel om metoden
Är du student och funderar kring om, hur, när och för vem du ska ta upp att du har tillfällig psykisk eller mer långvarig ohälsa kan du be att få träffa någon av de på Mittuniversitetet som utbildats i metoden.
De som tar emot studenter för att arbeta med verktyget är:
Karl Pettersson – karl.pettersson@miun.se, 010-142 85 91
Ulrika Lif – ulrika.lif@miun.se, 010-142 81 66
Robin Zetterberg – robin.zetterberg@miun.se, 010-142 79 43