Mittuniversitetet har en lång tradition med forskning inom idrott, prestation och produktutveckling kopplat till sport och fritid. Två forskningscenter utgör navet i den forskningen, Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum.

Sports Tech Research Centre

Sports Tech Research Centre

Sports Tech Research Centre är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som bedriver forskning inom innovativ utveckling och verifiering av produkter, material, teknik och metoder, främst mot sport- och outdoorföretag men även mot sjukhus och industri.

Forskningen omfattar förutom utveckling och verifiering av produkter, material, teknik och metoder för sport-, idrotts- och outdooraktiviteter även medicinska applikationer, utrustning för funktionsnedsatta och additiv tillverkning (3D-print), med tillämpningar inom medicin respektive material- och processutveckling.

Sports Tech Research Centre har flera mycket tekniskt avancerade labb varav några är unika i sitt slag. 

Nationellt vintersportcentrum

Nationellt vintersportcentrum är världsledande inom skidforskning och är olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige. 

Elitidrottare från hela världen kommer till Nationellt Vintersportcentrum och genomför tester för utveckling och utvärdering. Nästan samtliga svenska medaljörer från vinter-OS i Pyeongchang har en koppling till Mittuniversitetet och Nationellt vintersportcentrum.

ETOUR

ETOUR är Sveriges ledande turismforskningscentrum och forskar bland annat på idrottsevenemang. 

Pågående projekt

Aegis

Astma är relativt vanligt hos befolkningen i Sverige men än vanligare bland de som sysslar med uthållighetsträning i kyla som exempelvis längdskidåkare. Kan användning av fukt- och värmeväxlare (HM...

Augmented Sports

Augmented Sports ska bidra till teknisk utveckling hos främst lokala och regionala företag och organisationer som de kan dra nytta av för att möta marknadens behov.

Den kvinnliga idrottaren

Friska kvinnor i reproduktiv ålder har en naturlig hormonell cykel, menstruationscykeln . Den påverkar kvinnliga idrottare på olika sätt, detta projekt syftar till att förbättra kunskap och...

Hyperborean

Hur påverkas luftvägarna av fysisk aktivitet i kyla? Detta är huvudfrågan i detta forskningsprojekt som startade 2015.

Parasport och inkluderande träning

Personer med fysisk och intellektuell funktionsnedsättning deltar mindre i idrottsaktiviteter och är mindre fysiskt aktiva än personer utan funktionsnedsättning. Vi söker innovativa lösningar och...

The Skiers Metabolome Project

Detta forskningsprojekt syftar till att identifiera nya biomarkörer för hälsa och prestation bland elitlängdskidåkare.

Kontakt

Marko Laaksonen

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-1428384