Forskning

Mittuniversitetet har en lång tradition med forskning inom idrott, prestation och produktutveckling kopplat till sport och fritid. Två forskningscenter utgör navet i den forskningen, Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum.

Foto Anna B-Åkerblom DSC_0169.jpg

Sports Tech Research Centre

Sports Tech Research Centre är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som bedriver forskning inom innovativ utveckling och verifiering av produkter, material, teknik och metoder, främst mot sport- och outdoorföretag men även mot sjukhus och industri.

Forskningen omfattar förutom utveckling och verifiering av produkter, material, teknik och metoder för sport-, idrotts- och outdooraktiviteter även medicinska applikationer, utrustning för funktionsnedsatta och additiv tillverkning (3D-print), med tillämpningar inom medicin respektive material- och processutveckling.

Sports Tech Research Centre har flera mycket tekniskt avancerade labb varav några är unika i sitt slag. 

Nationellt vintersportcentrum

Nationellt vintersportcentrum är världsledande inom skidforskning och är olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige. 

Elitidrottare från hela världen kommer till Nationellt Vintersportcentrum och genomför tester för utveckling och utvärdering. Nästan samtliga svenska medaljörer från vinter-OS i Pyeongchang har en koppling till Mittuniversitetet och Nationellt vintersportcentrum.

ETOUR

ETOUR är Sveriges ledande turismforskningscentrum och forskar bland annat på idrottsevenemang. 

Kontakt

Agnes Wredenberg

Koordinator|Coordinator

010-142 86 26