Värdering och utvärdering av kreativitet för hållbar regional utveckling

Östersund och Region Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). 2016 höll det globala nätverket sitt årsmöte i Östersund och som en del i detta arrangerades en internationell forsknings­konferens på temat.

Barn tittar på matkonst på matmässa

Östersund är utsedd till gastronominätverket och är den enda svenska staden inom nätverket som idag består av 36 städer från hela världen. Utöver gastronomi så kan städer även vara medlem inom andra kulturgenrer som till exempel musik, litteratur och design.

En av anledningarna till att Östersund utnämndes är stadens och regionens målmedvetna arbete inom småskaligt mathantverk samt kopplingen till kultur, gastronomi och turism.

2016 höll det globala nätverket sitt årsmöte i Östersund och över 250 delegater fick bland annat uppleva en gastronomi- och kulturvecka och ta del av en internationell forsknings­konferens. Mittuniversitetet fick det ärofyllda uppdraget att arrangera denna konferens - "Valuing and Evaluating Creativity For Regional Development conference (VEC) - med kunskapsutveckling och kunskapsutbyte inom nätverket som syfte.

Årsmötet blev en succé och nätverket belönades med Svenska Unescopriset 2017.

Här kan du läsa om konferensen och dess innehåll (på engelska).

Finansiärer

Formas logotyp Östersunds kommun logotyp Region Jämtland Härjedalen