Här hittar du tips och råd till tränare och elitidrottare, men även till motionärer och nybörjare. Artiklarna skrivs av forskare från Nationellt vintersportcentrum och bygger på aktuell forskning och etablerad kunskap.

Det händer i kroppen när innetemperaturen sänks

I tider av energibrist och elbesparingar uppmanas vi att sänka temperaturen inomhus. Men vad händer med kroppen när graderna sänks och när blir det farligt? Erika Schagatay är professor i zoofysiologi, läran om hur kroppar fungerar. Hon vet.

Labbtest – mer än siffrorna på papperet

Oavsett om man läser vetenskapliga artiklar inom idrottsfysiologi eller om man bara slår upp en kvällstidning och läser artiklar om idrott får man information i form av siffror vad gäller resultat. När det gäller antalet mål i en hockeymatch är det väldigt tydligt vad siffrorna betyder men när det kommer till testresultat är det viktigt att veta mer om metoderna bakom resultaten, hur man fått fram siffrorna, hur säkra resultaten är och inte minst hur man ska tolka dem.

Monitorering inom längdskidåkning

Säsongen 2018-2019 påbörjar Nationellt Vintersportcentrum och Svenska Skidförbundet ett större projekt som innefattar monitorering av längdskidåkare. Målet är att bättre förstå komplexa samband mellan träningsbelastning, vardagsstress, vila, sjukdomar och annat som påverkar prestationsförmågan. Kunskapen ska analyseras och presenteras på ett sätt som kan hjälpa skidåkare att träna och prestera bättre.

Kosttillskott – rödbetsjuice och koffein

Kosttillskott kan ge dig det extra lilla övertaget som är avgörande i en tävling. Men det kan inte ersätta rätt träning, bra sammansatt kost, tillräcklig sömn eller vila.

Formtoppning

Ingemar Stenmark, en av våra guldolympier sa: ”det är underligt att ju mer jag tränade desto mer tur hade jag”, vilket indikerar att det inte är någon tillfällighet att vissa lyckas oftare.

Ålder och syreupptagningsförmåga

Hur tränar man upp sin syreupptagningsförmåga på bästa sätt, och vilka är begränsningarna? Det är temat när Marko Laaksonen vid Nationellt vintersportcentrum skriver i Svenska Skidförbundets nyhetsbrev. Här kan du läsa artikeln.

Sidan uppdaterades 2019-12-04