Nationellt vintersportcentrum, efter testet.

Nationellt vintersportcentrum, NVC

Nationellt vintersportcentrum (NVC) är världsledande inom skidforskning. Vi är olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige och samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn. 

Vid Nationellt vintersportcentrum har vi byggt upp en unik forskningsmiljö. Grunden är en stark forskning inom idrott, prestation och hälsa, med en absolut spetskompetens inom vinteridrott. 

Elitidrottare kommer till oss för att genomföra tester för utveckling och utvärdering men också för att träna. Målet för dem är att bli bäst i världen, vilket många också blir. Nästan alla svenska medaljörer från OS i Pyeongchang har en koppling till Nationellt vintersportcentrum. 

Även motionärer och helt otränade personer kan göra fysiska tester hos oss. Vi samarbetar också med företag som vill testa och utveckla till exempel nya material för idrott.

Mittuniversitetet ger utbildningar i idrottsvetenskap, med en stark koppling till Nationellt vintersportcentrum. Mittuniversitetet är ett Riksidrottsuniversitet och vi har ett gott samarbete med Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet där landslagsåkare med elitambitioner kan kombinera universitetsstudier med sin idrott. Vi genomför också uppdragsutbildningar. 

Bild från A-labbet

NVC i fokus

En kort film som beskriver Nationellt vintersportcentrum
Rullskidåkare med utandningsmask på rullband, i förgrunden en dataskärm och bakhuvudet av en testledare

Testa din kondition

Nationellt vintersportcentrum erbjuder ett flertal olika tester för både elit och motionär.

Frontbild till video om NVC

Titta in i testlabbet

Ger dig det korta svaret på varför landslagen testar sig hos oss.

Nyheter

NVC i sociala medier

Kontakt

Glenn Björklund

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-1428149