Armcykling ‑ mekaniska och fysiologiska effekter
Vilken betydelse har olika sittpositioner vid cykling på armcykel? Ny studie väntas ge tränare och aktiva ökad kunskap om för- och nackdelar med olika positioner som används inom parasport och om de medför relativt likartade förutsättningar för de tävlande eller ej.
Bakgrund
Armcykel (handcykel) är ett tävlingsredskap som används inom nationella och internationella parasportförbundet. Beroende av den fysiska funktionsnedsättningen hos idrottarna så innebär det ofta begränsningar i valmöjlighet av sittposition på armcykeln. Därför förekommer ett antal olika sittpositioner bland de tävlande, inte alltid med utgångspunkt från ett aerodynamiskt och fysiologiskt fördelaktigt perspektiv utan utifrån de fysiska förutsättningar som finns hos idrottaren.
Armcykling är också speciellt på så vis att cyklisternas positioner på cykeln skiljer sig mycket från positionerna för traditionell bencykelåkning. Trots det är armcykling en sport där man hänvisar till resultat från bencykling eftersom det råder brist på forskning inom aerodynamik och fysiologi vid armcykling. Inom parasport är det vanligt att de tävlande klassificeras utifrån liknande fysiska handikapp så att de ska tävla på så lika villkor som möjligt.
Mätningar kommer att genomföras på armcykel på rullbandet i vindtunneln på Sports Tech Research Centre. Rullbandet kan lutas både utför och uppför så att verklighetslika banprofiler skapas och de krafter som påverkar idrottarna utomhus blir även verksamma i den standardiserade testmiljön. Testpersonerna består av män samt kvinnor, både med och utan fysisk funktionsnedsättning. Dessa kommer att utföra olika sittpositioner för att se hur dessa påverkar prestationen, bland annat maxtester och mätningar av olika värden vid uppförs- och horisontell åkning genomföras.
Projektet är en del av Mittuniversitetets satsning mot parasport och förenar framgångsrik forskning inom både teknologi och fysiologi genom samverkan mellan forskningscentren Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum.
Mål
Syftet med studien är att undersöka påverkan av olika cykelpositioner som är specifika för tävlande i armcykel genom att mäta aerodynamiska och fysiologiska effekter, innefattande framåtdrivande effektbehov på armcykeln, arbetsekonomi, mekanisk verkningsgrad, hjärtfrekvens samt blodlaktat. Resultatet väntas kunna bidra till att utveckla armcykelsporten och ligga till grund för utveckling av regelsystem.
Forskare
Förutom forskare vid Mittuniversitetet är även Clemens Frühwirth, master student, University of Applied Sciences Vienna, delaktig i projektet.
Fakta
Projektperiod
190101-201231
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar
