En attraktiv arbetsplats för god och säker nära vård. Ett pilotprojekt inspirerat av magnetmodellen
Projektet ska identifiera, beskriva, testa och utvärdera hur kommunal hälso- och sjukvård kan bli en attraktiv och lärande arbetsplats som i likhet med certifierade magnetsjukhus ger goda förutsättningar för vårdkvalitet.
I USA har man under många år forskat på hur man ska skapa attraktiva arbetsplatser och sedan 90-talet finns certifierade magnetsjukhus där sjuksköterskor skattar sin arbetsglädje högre, de har lägre personalomsättning, bättre kliniska resultat, mer autonoma sjuksköterskor och högre patienttillfredsställelse. Det saknas idag forskning om hur kommunal hälso- och sjukvård kan skapa motsvarande magnetism.
Vårdkvalitet och en fungerande kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom hälso- och sjukvården är av stor samhällelig vikt. I detta projekt avser vi studera vad som krävs för att kommuner ska kunna utvecklas till att bli en attraktiv arbetsgivare som attraherar och drar till sig sjuksköterskor, inspirerat av den magnetmodell som vuxit fram i USA i en sjukhuskontext. Det saknas idag forskning om hur kommunal hälso- och sjukvård kan skapa motsvarande arbetsförhållande som finns hos certifierade magnetsjukhus. Det övergripande syftet med detta projekt är att identifiera, beskriva, testa och utvärdera hur kommunal hälso- och sjukvård kan bli en attraktiv och lärande arbetsplats som ger goda förutsättningar för vårdkvalitet med fokus på kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Fokus är att generera kunskap om hur verktyg för att mäta och skapa magnetism kan appliceras i kommunal kontext med fokus på att införa och stärka strukturer för personlig utveckling och auktoritet för sjuksköterskor (structural empowerment).
Design och metod
Projektet har ett kvasi-experimentell design och pågår under tre år enligt PDSA-cykeln (Plan-Do-Study-Act). Metoden följer det väl använda upplägget som används för att skapa och utvärdera magnetsjukhus. En riktad GAP-analys framtagen för magnetkonceptet används inledningsvis för att ge underlag till nulägesanalys och kommande prioriteringar. GAP-analysen kommer identifiera behov av förändrade arbetssätt gällande introduktion, studenthandledning och kompetensutvecklingsplaner. Det primära utfallet som ska studeras är viljan att stanna kvar på arbetsplatsen. Mixade metoder kommer att användas för underlag till pre – och postintervention samt att själva implementeringen av nya arbetssätt följs och utvärderas.
Den positiva effekten av att inspirerats av magnetsjukhus-modellen förväntas inte bara påverka personalens attraktionskraft, det förväntas även positivt påverka vårdkvalitet, patientsäkerhet, studentnöjdhet och välbefinnande på jobbet.
Den inkluderade kommunen är Sundsvall och interventionen kommer att ske på två äldreboenden.
Projektet ingår i Framtidens Välfärd: Vård och Skola
Fakta
Projektperiod
230401-260430
Samarbetspartners
- Kommunförbundet
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Programsatsningar
Kommunsamverkan
Projektledare
Projektmedlemmar
Lisabet Linbäck
Projektansvarig för införandet av Magnetmodellen
lisabet.lindback@sundsvall.se
Sundsvalls kommun