Normkritiska perspektiv i socialt arbete med äldre transpersoner
Forskningsprojektet undersöker olika perspektiv inom ramen för socialarbetares bemötande av äldre transpersoner i Sverige. Särskilt fokus är normkritik.
Forskning i socialt arbete vid Mittuniversitetet strävar efter att främja mänskliga rättigheter, social rättvisa, samt en ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling.
Detta konkretiseras i ett antirasistiskt och normkritiskt socialt förändringsarbete på såväl lokal, nationell som global nivå.
Kunskapsobjekten inom vår forskning, det vill säga de områden och relationer som studeras, inkluderar en bredd av sociala företeelser, välfärdsfrågor och livsvillkor. Ämnet bidrar med vetenskaplig kunskap riktad till det sociala arbetets aktörer och beslutsfattare, och har en viktig roll i en forskningsanknuten socionomutbildning. Vår forskning kan grovt rubriceras inom fem överlappande fält som kortfattat presenteras nedan (inom parentes anges initialer på ansvariga forskare).
1) Villkor för äldre personer på flykt (SGK), 2) Hur sociala rättigheter villkoras med ålder (SGK).
1) HBTQ-aktivisters upplevelser av hot från högerextrema grupper (ML), 2) Bemötande av transpersoner inom äldreomsorgen (SS, ME).
1) Förebyggande vård och hälsoutbildning för att skydda en resursfattig och utsatt befolkning från COVID-19 i Kenya och Uganda (WKA). 2) Sysselsättning och universitetsutbildning för marginaliserade ungdomar i östra Afrika (WKA) 3). Vård för unga som lämnar prostitution i Sverige (WKA) 4). Gemenskapsbaserade insatser för rumänska tiggare (WKA, CAA). 5) Social rättvisa för barn och personer med funktionsnedsättningar (CAA). 6) Klimatförändring i relation till globala sociala problem och migration (AKL).
Utbildning: 1) Kritisk självreflektion i socionomutbildningen (SGK) 2) Kritiska och radikala perspektiv i den svenska socionomutbildningens styrdokument (ML) 3) Personlig och professionell utveckling i professionsutbildning (MI) 4) Mänskliga och sociala rättigheter i socionomutbildningen (ME). Organisatoriska praktiker: 5) Marknadisering av skyddade boenden för kvinnor som utsatts för hot och våld (ML). 6) Socialarbetares professionella ambitioner och strategier i olika organisatoriska praktiker (ME). Professionella arbetsområden: 7) Lagstadgad tvingande vård av vuxna personer med missbruks- eller beroendeproblem (MI). 8) Socialtjänstens arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (HH).
9) Vårdnadsöverflyttningar av familjehemsplacerade barn (ME). 10) Asylsökandes boendesituation (MA). 11) Barns inflytande och rätten till deltagande (AS).
1) Tillit och integritet i socialtjänstens arbete (MI). 2) Rättssäkerhet i digitala välfärdstjänster (MI). 3) Digital rådgivningsbyrå (ME).
Forskningsprojektet undersöker olika perspektiv inom ramen för socialarbetares bemötande av äldre transpersoner i Sverige. Särskilt fokus är normkritik.
Diskurser och dilemman i socialtjänstens utredningar. Ambitionen är att bidra med ett normkritiskt perspektiv och, genom detta, metodutveckling i socialtjänstens arbete med vårdnadsöverflyttningar.
Sidan uppdaterades 2022-05-25