Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems
I den globala strävan efter mer hållbara produktionssystem vänds blickarna allt oftare mot livsmedelsproduktion- och konsumtion. En ofta framhållen dimension mot ett mer hållbart livsmedelssystem är utvecklingen av lokalt entreprenörskap inom denna sektor.
Om projektet
Fördelarna med ett lokalt livsmedelssystem är många. Systemet fokuserar på närproducerat och ekologisk produktion och kan leda till minskade geografiska avstånd mellan produktion och konsumtion, färre mellanhänder samt ökad tillit mellan producent och konsument. Ett lokalt livsmedelssystem kan också leda fram till minskade koldioxidutsläpp, utveckling av lokala och rurala ekonomier, samt ökad lokal sammanhållning.
Samtidigt behöver dessa system stärkas för att kunna bidra till en hållbar landsbygdsekonomi. Systemen består idag ofta av småskaliga entreprenörer, och mer kunskap behövs för att öka innovationskraften i de lokala livsmedelssystemen.
Projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems undersöker hur de entreprenöriella förutsättningarna kan utvecklas och bidra till en större hållbarhet inom livsmedelssektorn.
Genom kvantitativa och kvalitativa studier av entreprenörer, beslutsfattare och andra möjliggörare är projektets målsättning att belysa och analysera lokala livsmedelssystems styrkor, möjligheter, svagheter och utmaningar.
Fakta
Projektperiod
220901-250831
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Projektmedlemmar



Emma Björner
Universitetslektor, Senior Lecturer
emma.bjorner@gu.se
Gothenburg Research Institute, GRI