Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems
I den globala strävan efter mer hållbara produktionssystem vänds blickarna allt oftare mot livsmedelsproduktion- och konsumtion. En ofta framhållen dimension mot ett mer hållbart livsmedelssystem är utvecklingen av lokalt entreprenörskap inom denna sektor.
Om projektet
Fördelarna med ett lokalt livsmedelssystem är många. Systemet fokuserar på närproducerat och ekologisk produktion och kan leda till minskade geografiska avstånd mellan produktion och konsumtion, färre mellanhänder samt ökad tillit mellan producent och konsument. Ett lokalt livsmedelssystem kan också leda fram till minskade koldioxidutsläpp, utveckling av lokala och rurala ekonomier, samt ökad lokal sammanhållning.
Samtidigt behöver dessa system stärkas för att kunna bidra till en hållbar landsbygdsekonomi. Systemen består idag ofta av småskaliga entreprenörer, och mer kunskap behövs för att öka innovationskraften i de lokala livsmedelssystemen.
Projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems undersöker hur de entreprenöriella förutsättningarna kan utvecklas och bidra till en större hållbarhet inom livsmedelssektorn.
Genom kvantitativa och kvalitativa studier av entreprenörer, beslutsfattare och andra möjliggörare är projektets målsättning att belysa och analysera lokala livsmedelssystems styrkor, möjligheter, svagheter och utmaningar.
Baserat på denna bakgrund är syftet med detta projekt att förbättra ett transformativt entreprenörskap på landsbygden genom lokala livsmedelssystem.
WP 1: Entreprenörskap och svenska lokala livsmedelssystem
Lokala livsmedelssystems styrkor, möjligheter, svagheter och hot utvärderas via intervjuer, enkäter ochworkshopdiskussioner. Dessutom studeras entreprenörernas mål, såsom ekologisk etik och personliga intressen för att upprätthålla traditioner, arv och samhällsengagemang. Rollen av nätverk och samverkan inom sektorn utgör också en del av studierna kring företagens entreprenöriella utgångspunkter, drivkrafter och kreativa arbetsprocesser.
WP 2: Digitalisering och svenska lokala livsmedelssystem
Efter att ha utvärderat onlinenärvaron av det lokala livsmedelssystemet i Jämtland-Härjedalen, identifieras, konceptualiseras och pilotutvecklas digitala lösningar för att förbättra marknadsföringseffektiviteten för lokalt producerad mat. Dessutom studeras det typiska online-shoppingbeteendet hos kunder och återförsäljare för lokalt producerade livsmedel genom metoder för artificiell intelligens (AI). Slutligen analyseras kundfeedback online om lokalt producerade livsmedel med hjälp av metoder för sentimentanalys och ämnesdetektering.
WP 3: Potentialen hos institutionella marknader för svenska lokala livsmedelssystem
En stor möjlighet för utveckling av lokala livsmedelssystem och entreprenörskap på glesbygden finns i en ökad offentlig upphandling och institutionell konsumtion av lokala livsmedel. Genom en blandning av kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder samt en juridisk och politisk analys utvärderas därför efterfrågepotentialen, möjligheterna och hindren för utvalda skolor att köpa sin mat från lokala livsmedelssystem. Samtidigt utvärderas kapaciteten för lokala livsmedelsproducenter att möta dessa efterfrågepotentialer.
WP 4: Möten mellan politik och entreprenörskap för omvandling
Här undersöks hur politik, offentlig finansiering, lagar och offentliga institutioner hindrar eller frigör det lokala entreprenörskapets potential att bidra till integrerad, hållbar regional utveckling genom investeringar i lokala livsmedelssystem. Genom en serie deltagande övningar och workshops med viktiga intressenter identifieras vilken typ av politiskt stöd och investeringar som kan stödja entreprenörsutveckling, både på nationell, regional och lokal nivå.
WP 5: Samarbete för framtidens landsbygd
Resultaten från tidigare arbetspaket sammanställs och kunskapsutbytet samordnas genom att engagera entreprenörer, civila organisationer och beslutsfattare för att stödja sammanhållning, utnyttja utvecklingspotentialen och hantera avvägningar i landsbygdssammanhang. Workshops och platsbesök anordnas för att sprida resultaten och stimulera till dialog. Flaskhalsar, motsägelser, möjligheter och begränsningar när det gäller att underlätta för entreprenörer att bidra till landsbygdsutveckling lyfts fram.
Fakta
Projektperiod
220901-250831
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Projektledare
Projektmedlemmar
Emma Björner
Universitetslektor, Senior Lecturer
emma.bjorner@gu.se
Gothenburg Research Institute, GRI