Vintersport

Spara favorit
test av sensorer

Vintersport är aktuellt minst halva året, i år (2019) har vi dessutom Alpina VM och VM i Skidskytte hos oss. Som nyblivet riksidrottsuniversitetet med två forskningscenter som fokuserar på idrott är det naturligt för oss att följa händelseutvecklingen. Eller att leda den.

Mittuniversitetet har nyligen får status som riksidrottuniversitet. Det innebär att vi arbetar aktivt  tillsammans med Riksidrottsförbundet med att stärka och utveckla svensk idrott. Det har vi gjort länge.

Nationellt vintersportcentrum (NVC) är ledande inom skidforskning och olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige. Sports Tech Research Centre arbetar för att utveckla produkter, material, teknik och metoder, bland annat för sport- och outdoorföretag.

Mittuniversitetet är duktiga på det här, världsledande i många fall. Fråga Charlotte Kalla och Teodor Peterson, de har båda vässat sina färdigheter hos oss, som studenter och som åkare i testlabben.

Läs mer om vår forskning nedan, vi berättar saker som andra inte vet.

På denna sida hittar du nyheter och information från Mittuniversitetet som samlas under taggen VINTERSPORT. Sidan skapas utifrån den tagg du klickat på för att komma hit.

Det finns 61 svenska sidor och 25 engelska sidor som är taggade med VINTERSPORT. Innehållet kan variera beroende på språk.

13 miljoner kronor till forskning och utveckling i Östersund

Östersunds kommun och Mittuniversitetet har enats om hur man vill fördela 2020 års medel till forskning och utveckling. Inom ramen för det...

Snölagring allt viktigare

Tillgång till snö är en viktig förutsättning för anläggningar och företag verksamma inom vintersport och turism. Bristen på snö de senaste åren har gjort...

Miljonbidrag till forskning om idrott och prestation

Sex projekt vid Nationellt vintersportcentrum och Sports Tech Research Centre får dela på drygt en miljon kronor från Rolf och Gunilla Enströms...

Ishockey: Krav under matchsituationer, fysiska attribut hos spelarna och fysiologisk kapacitet

Ishockey är en sport med skiftande belastning där högintensiva moment kombineras med passiva återhämtningsperioder. Den varierade belastningen speglas ocks...

Visa fler